Piet de Smeerpoets

Een aardig prentenboek met leerzame vertellingen, naar het beroemde Hoogduitsche kinderwerk 'Der Struwwelpeter' voor Nederlandsche jongens en meisjes bewerkt / door W.P. Razoux. - Schiedam : H.A.M. Roelants, [186-?].

Mijn grote liefde op kinderboekengebied is het klassieke Piet de Smeerpoets - en het genre der smeerpoetsverhalen die het heeft voortgebracht. Hoewel het boekje vaak is veroordeeld als toonbeeld van zwarte pedagogiek, sluit de manier waarop de ondeugden van kinderen in de versjes en de platen worden bestraft, perfect aan bij de elementaire rechtvaardigheid van ‘eigen schuld, dikke bult’.

De volgens mij allermooiste Piet die er in de loop van de ruim 150-jarige geschiedenis van het boek in Nederland is getekend, staat in deze zeer zeldzame editie uit het begin van de jaren 1860. Piet is hier niet echt een vies jongetje – weliswaar heeft hij lange nagels, maar dat kapsel kan eigenlijk best wel. Het zijn vooral de manier waarop hij staat, en de uitdrukking van zijn gezicht, die maken dat je niet kwaad op hem kunt worden. Laat hem toch!

Theo Gielen