Een mummie en een marathon

De levende mummie, of Een sportkampioen van vóór 2000 jaar : een jongensboek / door Jan Feith ; geïllustreerd door Willy Sluyter. - 3e dr. - Amsterdam : Scheltens & Giltay, [1929].

Toen ik een jaar of 12 was leende ik van een oom een spannend boek. De titel heb ik altijd onthouden: De levende mummie. Ik vond het fantastisch!

Dick, de hoofdpersoon, koopt met geld, gekregen voor zijn overgang naar de 4e klas van het gymnasium bij een uitdrager een fiets en een mummie. Hij beleeft allerlei avonturen met de tot leven gekomen Griek (!) die aan het eind van het verhaal met hem in Amsterdam de marathon loopt, maar vlak voor de finish weer ineenschrompelt tot een klein poppetje. Jan Feith (1874-1944) was zelf een sportman. Hij versloeg als journalist, zelf meerijdend, de 1e elfstedentocht in 1909.

Mijn kleinzoon Alexander van 12 jaar, heeft het boek in de herfstvakantie gelezen. Hij vond de spelling ‘gek’, maar had geen commentaar op de zeer gedragen stijl met de lange volzinnen van zo’n 100 jaar geleden. Het verhaal op zich heeft het gewonnen. Dat heeft mij zeer verrast!

Miep Slager-Mantel