De alleroudste Roggeveen

De Gelaarsde Kat : tooneelstuk voor kinderen in 4 bedrijven / Leonard Roggeveen. – ’s Gravenhage : Uitgeverye Vant Ryckste, 1924.

Ik ben, vlak na de oorlog, opgegroeid met de boeken van Leonard Roggeveen: de Piet en Nel- en Daantje series, en met zijn mooiste jongensboek, De ongelofelijke avonturen van Bram Vingerling. Vele jaren later flakkerde de interesse in zijn werk weer op, en begon ik zijn boeken te verzamelen. In het pre-internet tijdperk betekende dat veel reizen om markten en antiquariaten te bezoeken. Een andere methode was het plaatsen van advertenties in kranten.

Op zo’n advertentie kreeg ik begin 1990 een reactie van een antiquaar in Den Haag. Tot mijn grote verrassing bood hij een klein boekje van Leonard Roggeveen aan waarvan het bestaan niet bekend was en dat bovendien ouder bleek te zijn dan enig ander boek van zijn hand. Het heet ‘De Gelaarsde Kat, Tooneelstuk voor kinderen in 4 bedrijven’, en is uit 1924. Een op het oog onaanzienlijk boekje, maar voor een verzamelaar een schitterende vondst! 

Alfred Veerman