Bloedbroeders

Winnetou, het opperhoofd der Apachen / door Karl May ; [vert. uit het Duits]. - 9e dr., [3e editie]. - Amsterdam : Becht, [1951].

Langs de rekken jongensboeken drentelend van de katholieke bibliotheek in mijn dorp nam ik als veertienjarige knul Winnetou, het opperhoofd der Apachen in mijn handen. Een gouden greep. In de navolgende herfstweken van 1963 leende en verslond  ik telkens weer een ander deel van de reeks reisavonturen van Dr. Karl May in het wilde westen en de oriënt.

Maar Winnetou deel 1 (in een Bechtuitgave) was het adembenemende begin van de reeks, waarin een greenhorn uitgroeit tot 'Old Shatterhand' en na heftige strijd bloedbroeder wordt van de nobele indiaan Winnetou.

Natuurlijk hadden wij op straat cowboy en indiaan gespeeld, maar nu werd ik ingewijde in de wereld van echte indianen en waarlijk beleefde avonturen. In mijn grijzig-saaie wereld van toen boden reisavonturen een ontsnapping naar een grootser en meeslepender leven.

Aan de verbeeldingskracht en het geniale schrijverschap van Karl May zijn generaties van jongeren dank verschuldigd. Jammer dat hij nu in vergetelheid raakt.

Ger Tielen