Najaarsstudiedag 2010: Vlaamse kinder- en jeugdliteratuur

De najaarsstudiedag van de SGKJ wordt gehouden op zaterdag 6 november  te Antwerpen in de fraaie Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience,  de bibliotheek voor Antwerpse geschiedenis, Nederlandse letterkunde en Vlaams cultureel erfgoed.

Tijdens de studiedag zullen enkele deskundigen een lezing geven over boeiende onderwerpen met het accent op verschillende aspecten uit de geschiedenis van de Vlaamse kinder- en jeugdliteratuur. Ook zullen we  meer horen over de bijzondere collecties die ondergebracht zijn in de Hendrik Conscience Bibliotheek. Een rondleiding door de collectie is helaas niet mogelijk, maar er zal wel een representatieve collectie van boeken tentoongesteld worden.

Programma

11.00 - 11.15 uur: Registratie en ontvangst met koffie/thee
11.15 - 12.30 uur: Woord van welkom door de voorzitter, gevolgd door meer informatie over de Hendrik Conscience Bibliotheek door Mieke Lietaer en een voordracht van Marita Vermeulen over de bijzondere collectie Van Tichelen.
12.30 - 13.30 uur: Lunch (op eigen gelegenheid)
13.30 - 14.15 uur: Angelo van Gorp - Waardeloos en waardevol: Leerboeken als bron voor de onderwijsgeschiedenis in  het licht van een cultureel erfgoedbeleid.
14.15 - 15.00 uur: Jan van Coillie - Van koei tot koeiken; Vlaamse kinderpoëzie in de negentiende eeuw.
15.00 - 15.15 uur: Koffie/theepauze
15.15 - 16.00 uur: Vanessa Joosen - Sprookjesvertalingen in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog.
16.00 - 16.30 uur: Huishoudelijke vergadering, gevolgd door de uitreiking van de Hieronymus van Alphen prijs 2010.
Vanaf 16.30 uur: Eenvoudige borrel

In verband met de catering is het noodzakelijk zich vooraf aan te melden voor de studiedag bij het secretariaat van de stichting. De lunch is op eigen gelegenheid. De bibliotheek is gevestigd aan het Hendrik Conscienceplein in het centrum van Antwerpen. Er zijn voor een lunch talloze eetgelegenheden op loopafstand.  Het belooft een boeiende en veelzijdige dag te worden, waarop wij weer velen van u hopen te ontmoeten! Ook introducees zijn welkom.

Namens het bestuur,
Anneke van den Bergh, secretaris

Over de bibliotheek

De oorsprong van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience gaat terug tot midden vijftiende eeuw, wanneer Willem Pauwels zijn collectie van 41 boeken schenkt aan de stad Antwerpen. Door de eeuwen heen groeit de collectie gestaag. Het is wachten tot de negentiende eeuw voor de toenmalige Stadsbibliotheek in een echte bloeiperiode komt. Vandaag kent de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience een rijke collectie en wordt ze geconsulteerd door een ruim en gevarieerd publiek.

De Nottebohmzaal is een van de mooiste bibliotheek-ruimten in België. Ze bevindt zich in het oudste gedeelte (de Sodaliteit) van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en heeft een rijke geschiedenis. De huidige inrichting dateert uit 1936. De Nottebohmzaal is niet alleen bibliotheekmagazijn en tentoonstellingsruimte, maar ook bewaarplaats van een aantal topstukken uit de collectie van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience.

Bereikbaarheid

Als u met de trein komt, stapt u uit in Antwerpen-Centraal. U kunt van daar tram 10 of 11 nemen (halte Korte Nieuwstraat) of premetro 2, 3, 5 of 15 (halte Meir). De tramlijnen rijden bovengronds en de premetrolijnen kun je bereiken vanuit het station ondergronds.

In tegenstelling tot wat op de uitnodiging staat worden we ontvangen bij de ingang aan het Hendrik Conscienceplein 4 (en niet aan de Korte Nieuwstraat).

locatie: Hendrik Conscienceplein 4 2000 Antwerpen, België.