Najaarsexcursie 2017: Dick Bruna

Bijna veertig SGKJ-Vrienden werden met koffie en thee ontvangen in het restaurant van het Centraal Museum in Utrecht. Daarna bracht Manon van den Berg hen naar het sfeervolle theater van het Centraal Museum in Utrecht. Daar luisterden de deelnemers naar een boeiende lezing van Annelies Fontijne over het werk van Dick Bruna (1927 - 2017). Ze liet zien hoe het werk van Bruna begon met de boekomslagen voor de uitgeverij van zijn vader en hoe hij zich ontwikkelde tot de maker van de beroemd geworden prentenboeken. Erkenning voor zijn werk heeft hij altijd gekregen, met als hoogtepunt de toekenning van de Max Velthuijs-prijs voor zijn hele oeuvre in 2016. De deelnemers aan de excursie werden verrast met een exemplaar van het mooie boekje, dat bij die gelegenheid uitgegeven is.

Yolanda van den Berg vertelde ons enthousiast over de totstandkoming van de Dick Bruna Zolder en het nijntje-museum. Tegenover het Centraal museum was al het Dick Bruna huis  ingericht. Het was een museum voor de peuters en kleuters, die de figuren uit hun boeken herkennen. Tegelijkertijd moest het ook interessant zijn voor hun ouders, die belangstelling hebben voor het werk van de kunstenaar Bruna. Om deze twee doelgroepen op hun eigen manier te kunnen aanspreken, is een splitsing gemaakt. Nijntje staat symbool voor de stijl van Bruna. Daarom is het Dick Bruna huis omgevormd tot het nijntje-museum voor de kleintjes. Voor alle andere belangstellenden heeft het echte atelier van Dick Bruna een permanente plaats gekregen op de zolder van het Centraal museum, die daarna werd omgedoopt tot ‘Brunazolder’.

Een bezoek aan deze Brunazolder was het volgende onderdeel van het programma. Yolanda stond steeds klaar om uitleg te geven bij alles wat er te zien is. De tekentafel van Bruna staat er, met alle materialen die hij gebruikte, zoals een la vol gekleurde papiertjes. Er zijn veel persoonlijke foto’s, kaartjes, cadeautjes, briefjes te zien: allemaal voorwerpen die zich bevonden in het atelier van Bruna op de zolder van zijn huis in Utrecht. De bezoekers kunnen er ook originele tekeningen en ontwerpen bekijken, deel van een collectie die het museum in bruikleen gekregen heeft.

Met Yolanda stak de groep daarna de staat over naar het nijntje-museum. Daar rondlopend begreep iedereen waarom het museum op de shortlist staat van de ‘2017 Children in Museums Award”! Tot in de kleinste details is gedacht aan het jongste publiek. De peuters en kleuters kunnen er  volop spelen, kruipen, zoeken, ruiken en dansen. Als ze willen kunnen ze ook lekker uitrusten in een luie stoel en zich laten voorlezen. In het weekend is het kunstlokaal open. Dat het nijntje-museum ook voor volwassenen prima vermaak biedt, bewees het feit dat er tot sluitingstijd er nog SGKJ-vrienden rondliepen. Het was de afsluiting van een zeer geanimeerde middag met een vol en afwisselend programma.