Najaarsexcursie 2014: Het schooltje van Dik Trom

Op vrijdagmiddag 19 september reisden 18 Vrienden van de SGKJ af naar Oosthuizen (NH) voor de najaarsexcursie. Op het programma stond een bezoek aan ‘Het Schooltje van Dik Trom’. Sommige deelnemers wandelden van de bushalte naar het Schooltje, anderen maakten gebruik van de pendeldienst die Joke van der Meer verzorgde met haar auto, of kwamen op eigen gelegenheid. Eenmaal ter plaatse werden we verwelkomd met een kop koffie of thee en een plaatselijke lekkernij,  die toepasselijk een ‘Diktrommetje’ heette.  

Om 14.00 uur mochten we plaatsnemen in de oude schoolbankjes en vertelde mevrouw Jetty Voermans op boeiende wijze over de geschiedenis van het gebouw en hoe Kieviet daar leefde en werkte. In het Schooltje waren één klaslokaal en de onderwijzerswoning van C. Joh. Kieviet gevestigd. Op deze plaats schreef Kieviet zijn eerste boek over Dik Trom. Het gebouw is in 2008 gered van de sloop en de jaren daarna grondig gerestaureerd. In maart 2013 kon de opening van Het schooltje van Dik Trom feestelijk worden gevierd. Het klaslokaal is ingericht met meubels en voorwerpen uit particuliere schenkingen en van het Nationaal Onderwijsmuseum. Zo zijn er bijvoorbeeld veel mooie wandplaten en een staand telraam te zien, maar ook schrijfgerei, handwerkjes en een rij kinderklompen onder de kapstok in de gang. Het Schooltje draait geheel op vrijwilligers en men organiseert o.a. rondleidingen, tentoonstellingen, activiteiten voor schoolkinderen. Het Schooltje is zelfs trouwlocatie. De oorspronkelijke onderwijzerswoning is verhuurd als privéwoning.  

Het Schooltje bezit een mooie collectie oude kinder- en schoolboeken, die we ook mochten bekijken. Een verrassing was de reusachtige boekenkast achterin het lokaal, die uit dubbele planken achter elkaar was voorzien om de hele collectie te kunnen herbergen. De boekencollectie bevat bijna alle boeken die C. Joh. Kieviet heeft geschreven, met uitzondering van Moord bij den hertenkamp, in 1930 uitgegeven bij Bruna. Als iemand een exemplaar van dit boek aan het Schooltje schenkt, dan is hun collectie compleet!

Vervolgens was het tijd voor een wandeling door het polderlandschap rond het Schooltje. We liepen over de dijk tussen de polder Etersheimerbraak en het Markermeer met prachtig uitzicht naar beide kanten. Rond 16.00 uur rondden we een geslaagde middag af: mooi om te zien hoe zorgvuldig het Schooltje is gerestaureerd en ingericht, en ook bijzonder om samen door het landschap te wandelen waar C. Joh. Kieviet eens liep.