Lezing: Hoe Hollands is Hans Brinker?

Lezing door Saskia de Bodt in Stedelijk Museum De Lakenhal te Leiden op zondag 7 juni, 14.00 uur.

Hoe Hollands zijn Hans Brinker en de andere iconen uit de “typisch Nederlandse” boeken waarmee Amerikaanse kinderen opgroeiden? Op zondag 7 juni geeft Saskia de Bodt aan de hand van vele prachtige illustraties een lezing over het beeld van Nederland in Amerikaanse kinderboeken. De lezing is één van de vele activiteiten die Museum De Lakenhal organiseert rond de manifestatie Holland Mania, Amerikaanse en Japanse beeldvorming over Nederland.

Bijna iedereen kent het typisch Hollandse verhaal van het jongetje dat zijn vinger in de dijk stak, maar slechts weinigen weten dat het verzonnen is door een Amerikaanse schrijfster die nooit een voet op Nederlandse bodem heeft gezet. Geholpen door de kleurrijke illustraties in Hans Brinker of de zilveren schaatsen en vele andere Amerikaanse kinderboeken werd het beeld van ons democratische en pittoreske landje bij de zee, waarin iedereen hard werkt en in klederdracht loopt over de hele wereld verspreid. Saskia de Bodt is bijzonder hoogleraar Illustratie aan de Universiteit van Amsterdam. De lezing sluit aan op haar boek Kinderen van Holland. Het beeld van Nederland in Amerikaanse kinderboeken, te koop in Museum De Lakenhal.

De manifestatie Holland Mania, Amerikaanse en Japanse beeldvorming over Nederland is georganiseerd naar aanleiding van de viering van het vierde eeuwfeest van de vestiging van de Pilgrims in Leiden, de tocht van Henry Hudson naar Amerika én de viering van 400 jaar handelscontacten tussen Nederland en Japan. Historische presentatie tonen hoe Amerikaanse en Japanse kunstenaars, diplomaten en toeristen naar Nederland reisden en wat zij daar zagen. Hedendaagse kunstenaars maakten artistieke ingrepen op het fenomeen Holland Mania, waarbij alle zintuigen worden aangesproken. Geuren uit het negentiende-eeuwse Deshima roepen de sfeer op van de tijd dat de Nederlanders op dit eiland waren. Licht- en windinstallaties verwijzen naar het oer-Hollandse gevecht tegen de natuur. Discussies en geluid presenteren het gevoel dat Amerikanen bij het begrip Dutchness hebben.

Lezing Saskia de Bodt, zondag 7 juni, 14.00 uur.
Toegang gratis op vertoon van geldig entreebewijs.
Stedelijk Museum De Lakenhal, Oude Singel 28-32, tel 071-5165360
De Manifestatie Holland Mania is nog te zien t/m 30 augustus 2009