Streekmuseum Jan Anderson

Streekmuseum Jan Anderson, Vlaardingen
www.jananderson.nl/
Contactpersoon: Jan Anderson

Collectie

Het Streekmuseum Jan Anderson verzamelt allerlei voorwerpen, boeken, prenten, foto's en meer, mits het te maken heeft met de Nederlandse geschiedenis en cultuur en in het bijzonder met de geschiedenis en cultuur van Vlaardingen. De kinderboekencollectie omvat circa duizend banden tussen de 18e en 20e eeuw, daarnaast zijn er ruim duizend centsprenten aanwezig en vele wensbladen vanaf de 18e eeuw tot circa 1950. Er worden uitsluitend Nederlandse werken verzameld. Speciale verzamelgebieden zijn het werk van lokale auteurs en illustratoren als Arie Pleysier (1891-1980), Cornelia Maria van den Berg-Akkerman (1906-2008) en Berhardina Midderigh-Bokhorst (1880-1972). De collectie is voornamelijk voor museaal gebruik.

Toegankelijkheid

Voor het inzien van kinderboeken dient u een afspraak te maken. Het online doorzoeken van de collectie is niet mogelijk.

Tentoonstellingen

Er zijn regelmatig thematentoonstellingen te zien in Streekmuseum Jan Anderson. Het is ook mogelijk om voorwerpen, boeken en prenten uit verschillende collecties in bruikleen te krijgen voor een eigen tentoonstelling. In het najaar van 2019 zal er een tentoonstelling over de Unilever zeepfabriek te zien zijn met o.a. reclameboekjes.

Literatuur over de collectie
  • Anderson, J. (2007). Hartstocht & passie. Vlaardingen: Streekmuseum Jan Anderson.