Maritiem Museum Rotterdam

Maritiem Museum Rotterdam
https://www.maritiemmuseum.nl/bibliotheek
Contactpersoon: Ron Brand

Collectie

Het Maritiem Museum Rotterdam is het oudste scheepvaartmuseum van Nederland. Het museum werd opgericht in 1874 en kwam voort uit de Koninklijke Nederlandsche Yacht-Club (KNYC), die in het midden van de negentiende eeuw op initiatief van Prins Hendrik ‘de Zeevaarder’, de broer van Koning Willem III, werd opgericht. De KNYC had in 1857 al een bibliotheekcollectie, dus daarmee is de bibliotheek ouder dan het museum.

De eerste boeken werden geschonken door Prins Hendrik en andere leden van de KNYC. In de ruim anderhalve eeuw sindsdien is de bibliotheekcollectie gegroeid tot een verzameling van ca. 45.000 boeken en 35.000 banden aan tijdschriften. Het Maritiem Museum Rotterdam verzamelt alleen voorwerpen met betrekking tot de Nederlandse maritieme geschiedenis, maar in de bibliotheek wordt ook literatuur over international scheepvaartonderwerpen verzameld. Het oudste boek dateert uit 1480 en van sommige boeken zijn er op de wereld maar een paar bekend! Bijzonder zijn de collecties van W.A. Engelbrecht (reis- en landbeschrijvingen), L.L. von Münching (koopvaardij en marine) en B.W. Maaskant (letterkunde).

Vanaf ca. 1980 verzamelt de bibliotheek romans, dichtbundels en kinderboeken op scheepvaartgebied. De collectie maritieme kinderboeken bestaat uit leesboeken, prentenboeken, pop-up boeken, stripverhalen en informatieve boeken die door aankoop en schenking zijn verkregen. Momenteel telt deze deelcollectie zo’n 500 exemplaren, daterend van de 19de tot de 21ste eeuw.

Toegankelijkheid

De bibliotheekcollectie is raadpleegbaar. Hiertoe is de bibliotheek voor iedereen geopend, momenteel elke vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en daarnaast op afspraak. De boeken worden niet uitgeleend. Beschrijvingen van de bibliotheekcollectie (en ook van de museale voorwerpen) zijn te vinden in Maritiem Digitaal, het collectie zoeksysteem van een groot aantal maritieme musea en instellingen. Soms is bij een beschrijving een afbeelding van het omslag te zien.

Tentoonstellingen

In 2000 organiseerde het Maritiem Museum Rotterdam de tentoonstelling ‘Ketelbinkie en kornuiten, maritieme avonturen in jeugdboeken’. Er zijn regelmatig collectiepresentaties te zien, waarbij soms ook kinderboeken worden getoond. Bruiklenen voor tentoonstellingen zijn in beginsel mogelijk en kunnen worden aangevraagd.

Vakliteratuur

Er is enige vakliteratuur over kinderboeken aanwezig, te weten:

  • Boven, G. (2010). Zeehelden in beeld: Nederlands trots op zee. Kortenhoef: Aprilis.
  • Kok, J., & Storm, R.(2002). Wonderland: Van Pietje Bell tot Harry Potter. Den Haag: Koninklijke Bibliotheek.
  • Buijnsters, P. J., & Buijnsters-Smets, L. (2001). Lust en leering: Geschiedenis van het nederlandse kinderboek in de negentiende eeuw. Zwolle: Waanders.
  • Wagemaker, N. J. (2000). Zeilend door de eeuwen heen: Korte handleiding voor het verzamelen van Nederlandse historisch-maritieme jeugdboeken. Nieuwe Niedorp: Ventje Vijfhaar.
  • Kluts, C., & Van Eunen, M. (1992). Boek Ahoy!!: Stormen, zeeslagen en andere ontberingen binnen de kaft van het Nederlandse kinderboek. Amsterdam: Rijksmuseum Nederlands Scheepvaartmuseum.
  • Lunenborg, H., & Broertjes, I. (1989). Met rooie oortjes en vochtige ogen: Het Nederlandse kinderboek door de eeuwen heen. Arnhem: Bibliotheek NOM.