Geslaagde studiedag in Leiden

Op vrijdag 10 november vond in de Bibliotheek van de universiteit Leiden de halfjaarlijkse studiedag van de SGKJ (Stichting Geschiedenis Kinder- en Jeugdliteratuur) plaats met als thema ‘Koloniale jeugdboeken vanuit hedendaags perspectief’. Het werd een geslaagde dag met boeiende lezingen over verschillende onderwerpen. Een studiedag die weer onder de uitstekende leiding stond van de SGKJ-voorzitter Janneke van der Veer.

Rick Honigs opende de studiedag met een lezing met de mooie titel ‘Met Ot en Sien naar Indië. Een postkoloniale blik op koloniale kinderboeken.’ Zijn visie was een mooi kader voor de andere lezingen. Dirk Tang viel in voor een spreker die door persoonlijke omstandigheden helaas zijn lezing niet kon geven. Erg knap hoe hij in slechts drie dagen een mooi verhaal heeft weten te maken over de marrons in jeugdliteratuur. ‘Ontsnapt en nog steeds gevangen’, over jeugdboeken die spelen in Suriname. Hij is nog op zoek naar informatie over de kinderboekenschrijver J. Hendrik van Balen (1851-1921) want daarover is nergens iets te vinden.

Helma van Lierop-Debrauwer nam ons mee naar aan andere vroegere kolonie, naar Zuid-Afrika. ‘Schrijven over andere culturen rond 1900’ illustreerde zij aan de hand van de Oehoehoe-verhalen van Nynke van Hichtum. In hoeverre waren de strenge criteria die recensente Van Hichtum stelde ook terug te vinden in haar eigen boeken. Lisa Aarsen vertelde over een prijs waar bijna niemand in het publiek ooit van gehoord had: Garoedeprijs’.

’s Middags vertelde Michiel van Kempen op een heel enthousiaste manier over ‘Wrange fondant, koloniale kinder- en jeugdliteratuur’, uitgaande van de vele bewerkingen, ook voor de jeugd, van de roman ‘Paul et Virginie’ (1788) van de Franse auteur, ingenieur, amateur-botanicus, wereldreiziger Jacques-Henri Bernardin de Saint-Pierre.

De studiedag werd afgesloten door een lezing van Lieke van Duin, de specialiste op het gebied van de verhalen van de slimme spin Anansi. Ze liet veel bewerkingen zien, vertelde over de ontstaansgeschiedenis en ook op welke wijze de verhalen verspreid zijn over de wereld en opduiken in verschillende culturen.

Verschillende sprekers zullen hun lezing bewerken tot een bijdrage voor het tijdschrift ‘SGKJ-Berichten’ (voorjaarsnummer 2024).

Toin Duijx