Blogs 2022

2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 ouder

Onthullende studie over hoe anti-joodse stereotypen in kinderboeken voorkwamen en nog steeds daarin te vinden zijn.

‘Weinig antisemitisme in dit brave land? In één ruk scheurt Ewoud Sanders al die zelfvoldaanheid aan flarden, voorbeeld na voorbeeld, iedere keer een stomp in je maag. Een verpletterend onderzoek.’ Deze treffende reactie van Geert Mak lezen we op de achterkant voor het nieuwe boek van Ewoud Sanders.

Mance Post: ‘Tekenares uit de schaduw’ *

Mance Post (1925-2013) illustreerde in haar piepkleine (net veertig vierkante meter) halfverzonken woonhuis annex atelier aan de Amsterdamse Prinsengracht enorm veel kinderboeken, van onder meer Annie M.G. Schmidt, Toon Tellegen en Guus Kuijer. Ze kreeg weinig erkenning voor haar illustraties tot in 2007 haar de prestigieuze Max Velthuijsprijs voor haar hele oeuvre werd toegekend.

Het rampjaar 1672 voor de jeugd verteld.

1672 staat in de Vaderlandse Geschiedenis bekend als het Rampjaar. Het 350ste herdenkingsjaar levert verschillende publicaties op. Een bijzonder boek is de toelichting bij en hertaling van een in 1674 verschenen anonieme leerboek De Franse tirannie.

Leven en werk van het kunstenaarsechtpaar Midderigh-Bokhorst: een boeiende excursie naar Vlaardingen

Afgelopen vrijdagmiddag waren de vrienden van de Stichting Geschiedenis Kinder- en Jeugdliteratuur voor hun halfjaarlijkse excursie te gast in De Windwijzer te Vlaardingen, een voormalige kerk in de buurt van het woonhuis van het kunstenaarsechtpaar Jean-Jacques (Jan) en Berhardina (Dien) Midderigh-Bokhorst.

Centsprenten in Museum Heerenveen

Op 29 januari 2022 opent in Museum Heerenveen een tentoonstelling van centsprenten met als titel ‘Tussen prent en strip’. De vijftig geëxposeerde centsprenten zijn alle afkomstig uit de eigen collectie van ongeveer 225 prenten uit de achttiende en negentiende eeuw.