Blogs 2020

Geliefde ouders! De liefde tussen ouder en kind in nieuwjaarsbrieven uit de 18e en 19e eeuw

Het is nieuwjaarsochtend 1832 in Waddinxveen. Maria Kraan, een meisje van ca. 8 jaar oud, zit gezellig samen met haar hele familie bij het knisperend haardvuur. Het moment is gekomen dat de kinderen hun wensen mogen voorlezen die zij ter gelegenheid van het nieuwe jaar hebben geschreven. Maria, de jongste van het stel, is als eerste aan de beurt.

Kerstmis, maar niet in oude kinderboeken en op centsprenten

Door de beperkingen die vanwege het covid-19 virus zijn opgelegd, is de viering van het kerstfeest dit jaar alleen nog in de huiselijke kring met enkele gasten mogelijk. Voor velen die Kerstmis beschouwen als de belangrijkste christelijke feestdag, die liefst in de ruime kring van familie en vrienden wordt gevierd, een hard gelag.

Sinterklaas 1944 in Rotterdam

Het is eind november 1944. Sint Nicolaas wil weer naar Nederland komen, met het vliegtuig omdat de stoomboot een paar jaar geleden door de Duitsers is getorpedeerd. Toch mag Piet van hem geen ‘Moffen’ zeggen, want ‘Duitsers zijn ook mensen’. Onderweg zijn alle Pieten wit van angst en hebben zij veel last van luchtziekte.

Vriendenstrips voor stripvrienden

Suske en Wiske, Sjors en Sjimmie, Kuifje en Bobbie… In de stripwereld zijn tientallen voorbeelden van bekende vriendschappen te vinden. Vriendschappen tussen mens en dier, tussen typische tegenpolen en zelfs hele vriendengroepen. Collectiespecialist Anna Rademakers neemt u mee op een vriendentrip door de stripcollectie van de KB.

Jip en Janneke: vriendjes voor altijd

Op zaterdag 13 september 1952 verscheen in dagblad Het Parool op de juniorpagina het allereerste verhaal over Jip en Janneke. Jip kijkt door een gaatje in de heg en ziet een meisje. Het meisje heet Janneke en ze woonde daar gisteren nog niet. Jip kruipt door het gat in de heg maar hij komt vast te zitten.

Oorlogsavonturen op Borneo

Omdat vier van mijn tantes tijdens de oorlog in Japanse kampen in Nederlands-Indië gevangen hadden gezeten, wilde ik daar als kind meer over weten. De eer van de vlag heb ik stukgelezen, maar na lezing bleef ik steevast achter met vragen. Ik hoopte dat die beantwoord zouden worden in een vervolgdeel.

De razzia van Putten in kinderboeken

Hoe kan een schrijver de razzia van Putten van 1 en 2 oktober 1944 invoelbaar maken voor kinderen van nu? Drie auteurs hebben vanuit verschillende perspectieven het tragische verhaal verteld.

Kinderboeken over corona

Er zijn nog maar weinig kinderboeken over het coronavirus van reguliere uitgevers. Creatieve ouders, leraren en organisaties sprongen in dit gat en maakten zelf prenten- en kinderboeken om het coronavirus en de gevolgen ervan uit te leggen aan kinderen. De boeken geven een treffend beeld van deze bijzondere tijd.

Koopt Nederlandsche waar, dan helpen wij elkaar!

Bedrijfstakken als horeca, groenten- en fruittelers en winkeliers zijn geraakt door het coronavirus en de daaruit volgende maatregelen.

Vliegveld Waalhaven in jongensboeken

Honderd jaar geleden, in juli 1920, werd het Rotterdamse vliegveld Waalhaven in gebruik genomen. In het interbellum was het jarenlang de trots van de Rotterdammers. Het vliegveld speelde een rol in verschillende vooroorlogse jongensboeken en later in kinderboeken over de meidagen van 1940.

Papier en prentenboeken van uitgeverij Vlieger

Vlieger in vogelvlucht 1869-2020. Papier en prentenboeken bij de vleet - een recensie door Toin Duijx

De Ongeluksvogel

Een navolging van School-Idyllen

Alleen op de wereld

Al 140 jaar wordt het hartverscheurende en ontroerende boek Alleen op de wereld verslonden door lezers jong en oud. Deze kinderboekenkaskraker gaat, zoals u ongetwijfeld weet, over de lotgevallen van de vondeling Rémi in het negentiende-eeuwse Frankrijk.

Bevrijdingspoëzie van Mies Bouhuys

Ter gelegenheid van de vijftiende herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog werd in 1960 door uitgeverij Samson een schoolschrift uitgegeven om de Nationale Bevrijdingsdag onder de aandacht te brengen van schoolkinderen. Het kaft van het schrift is voorzien van een vrolijke en vooral ook kleurrijke illustratie van Wim Bijmoer (1914-2000).

EHBO-boeken van een eeuw geleden

Een EHBO-boek uit 1909 met de afbeelding van een zuurstofapparaat maakte me nieuwsgierig naar andere EHBO-boeken van dezelfde uitgever G.B van Goor Zonen. Die zoektocht werd nog interessanter toen ik een uitgave van 1917 doorbladerde en daarin tekeningen vond, gesigneerd door W. K. de Bruin. Dat is voor mij een bekende naam. W.K.

Corina illustreerde The wind in the willows

Corina Smit (1918 – 2003; ze signeerde met Corina) dankte haar bekendheid als illustratrice aan haar werk in de jaren 40. Corina maakte illustraties bij een vertaling van The wind in the willows die niet verscheen. De illustraties zijn vorig jaar op een veiling opgedoken.

Het geheim van El Pintor ontrafeld

Tussen 1941 en 1944 verschenen enkele opvallende kinderboeken en -spelen. El Pintor was de naam die op de boeken stond, maar lange tijd was niet duidelijk wie er achter dit pseudoniem schuil gingen. Linda Horn dook in diverse archieven en vond daar interessante informatie.