Blogs 2019

Matilda – Mijn klassieker

Voor mij is Matilda van Roald Dahl een klassieker: een boek dat me bij blijft en een boek dat bij me blijft. En daarmee bedoel ik twee verschillende dingen. Een boek waarvan ik nog precies weet wanneer ik het las, en waar, of wanneer het me werd voorgelezen, en door wie, wat ik daarbij dacht en voelde.

Uit het leven van Johan Kieviet

Uit het leven van Dik Trom is een echte klassieker en ook het best verkochte kinderboek ooit. Maar dat kan van de eerste druk niet gezegd worden, het duurde acht jaar voor het uitverkocht was. De achterkleinzoon van C. Joh. Kieviet schreef een boeiende biografie over hem.

De schooltas van Willem Stam

De houten schooltas werd van de achttiende tot in de vroege twintigste eeuw door de schoolgaande jeugd gebruikt om hun schoolspullen, zoals lei en griffel, schriften, leerboekjes enz. in op te bergen. Deze tassen bleven doorgaans op school waar ze aan de muur hingen.

De klassieker ‘Het oneindige verhaal’

Als kind heb ik veel gelezen en aan veel kinderboeken bewaar ik fijne herinneringen. Bij het herlezen van die geliefde jeugdboeken als volwassene vallen sommige mij een beetje tegen: dan struikel ik over stijve dialogen, archaïsch taalgebruik, droge opsommingen van historische feitjes, inconsequenties in de verhaallijn of de sulligheid van het uitgehaalde kattenkwaad.

Prentafbeeldingen op schilderijen

Kunstenaars hebben schilderijen gemaakt waarop kinderprenten en andere typen prenten staan afgebeeld. Behalve  schilderijen bestaan er ook prenten waarop een prent is afgebeeld. Hiernaast een voorbeeld van zo’n prent op een prent: het gaat om een voorstelling van twee kinderen die privé-onderwijs krijgen over een prent van “Czaar Peter” (afb.1).

Expo ‘Plaatjes en praatjes’: nieuwe interpretaties van oude centsprenten

Elf jonge kunstenaars lieten zich inspireren door eeuwenoude centsprenten uit de KB-collectie. Het verrassende resultaat was ook te zien in de leeszaal van de KB.

Alice wereldwijd

Het was mei 2010 toen ik een mailbericht uit New York kreeg van een mij onbekend persoon. Jon Lindseth had mijn naam en mailadres via via van iemand gekregen met wie ik in een Nederlands literair adviesorgaan had gezeten. In zijn eerste mail vertelde Lindseth dat hij een boek wilde maken in verband met een ‘Alice in Wonderlandproject’.

Beatrix Potter en Nederland

Beatrix Potter (1866 – 1943) was een Engelse schrijfster en illustratrice, die ook in Nederland de nodige bekendheid geniet. In Delpher, een platform voor gedigitaliseerde historische Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften, kun je terugvinden hoe haar boeken in Nederland bekend zijn geworden.

Jeugdtijdschriften

Goed nieuws! Onlangs heeft Bureau Metamorfoze toegezegd het jeugdtijdschrift Kris Kras toe te voegen aan de werkvoorraadlijst ‘Tijdschriften voor de volledige looptijd’. Oftewel, het blad is bestemd om te worden gedigitaliseerd en komt op den duur online beschikbaar via Delpher.

Het Leeuwarden-Fryslân 2018 vertelproject

Eind 2016 kreeg ik een mailtje van SGKJ-Vriend Ger Tielen, met de vraag of de SGKJ niet actief zou moeten zijn binnen Leeuwarden-Culturele-Hoofdstad van Europa in 2018. Het zou mooi zijn een of meerdere projecten op het gebied van de klassieke kinder- en jeugdliteratuur te creëren. Immers, dat literaire erfgoed is het werkgebied van de SGKJ.

De wereld van het Sovjet-kinderboek

Dankzij Netty van Rotterdam kwamen we er achter dat bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis op 1 februari 2019 een bijeenkomst werd gewijd aan het avant-garde Sovjet kinderboek. Onder leiding van Ellen Rutten (hoogleraar Russische en Slavische literaturen aan de  Universiteit van Amsterdam) werden de volgende vragen behandeld:

Pret in de keuken

Afgelopen najaar vierde de Stichting Geschiedenis Kinder- en Jeugdliteratuur haar 25-jarig bestaan met een studiedag met als thema ‘Feest’. Voor deze gelegenheid dook ik in onze collectie kinderkookboeken. Hoe feestelijk was koken met kinderen de afgelopen decennia eigenlijk?