Aanwinst: Gruwelijke Gorilla

Onlangs heeft de KB twee bijzondere aanwinsten opgenomen in de collectie, namelijk Gruwelijke Gorilla en Sneeuwwitje breit een monster. De boeken zijn ontwikkeld door Stichting PrentenboekPlus, een uitgever die aangepaste versies van bestaande prentenboeken maakt zodat jonge kinderen met een visuele handicap de illustraties via tastzin kunnen bekijken en de teksten in braille kunnen lezen.

Inhoud van het pakket

De boeken uit de PrentenboekPlus-serie worden geleverd in een pakket dat één of meerdere tastbare objecten bevat, bijvoorbeeld een pluche versie van de hoofdpersoon, een leeswijzer voor de voorlezer, het originele boek en natuurlijk de aangepaste versie. In het aangepaste prentenboek zijn de illustraties vereenvoudigd en voorzien van reliëfstructuren. De teksten zijn afgedrukt in een duidelijk leesbare zwarte letter en hebben ‘ondertiteling’ in braille. Zo kunnen kinderen met een visuele beperking samen met de voorlezer en eventuele leeftijdsgenootjes van het boek genieten. Scholen en gezinnen die tot de doelgroep behoren, kunnen de boeken tegen gereduceerd tarief aanschaffen.

Samenwerking met illustratoren

De speciale prentenboeken worden gemaakt in nauw overleg met de uitgeverijen en illustratoren van de oorspronkelijke uitgaves. Voor het prentenboek Ventje zoekt een vriendje waren dat Ingrid en Dieter Schubert. In het oorspronkelijke boek werd de schaduw van de reus afgebeeld als voorbode van zijn komst, maar voor kinderen met een visuele handicap is schaduw een lastig concept. Dit werd ingenieus opgelost door in plaats van een schaduw telkens de schoenneus van de naderende reus voelbaar te maken op de hoek van de pagina. Ook bij Gruwelijke Gorilla moesten aantal aanpassingen worden gedaan. Verschillende pagina’s waren in het originele prentenboek erg druk en gedetailleerd en dat is verwarrend voor kinderen die het boek via de tastzin bekijken. Sommige details zijn daarom weggelaten zodat de essentie van de illustratie werd behouden en figuren die elkaar deels overlappen werden naast elkaar gezet zodat de afzonderlijke vormen voelbaar werden.

Andere titels

Bij Stichting PrentenboekPlus zijn tot nu toe tien verschillende titels verschenen. Bij de keuze voor de prentenboeken wordt onder andere gekeken of een boek geschikt is om bewerkt te worden. Tekst en beeld moeten gelijkwaardig zijn, en de voorkeur gaat uit naar boeken met beeldend taalgebruik en emoties die goed in lichaamstaal kunnen worden uitgedrukt. Andere bekende titels die zijn verschenen bij PrentenboekPlus zijn onder andere Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft van Werner Holzwarth en Wolf Erlbruch, Het kind in de kribbe van Bette Westera en Robin Ottensen en Held op sokken van Bette Westera en The Tjong King.

KB-collectie

De KB werkt via het programma Aangepast Lezen aan het toegankelijk maken van boeken, kranten en tijdschriften in een aangepaste leesvorm (audiolezen, braillelezen, letterlezen, combilezen) voor mensen met een leeshandicap. De Bijzondere Collectie van de KB bevat enkele tientallen moderne en oudere boeken met blinde en slechtziende kinderen als doelgroep. Deze collectie zorgt ervoor dat deze vorm van erfgoed duurzaam wordt bewaard voor de toekomst. Gruwelijke Gorilla is vanaf 1 juni tijdelijk te zien in de ingangsvitrine van de leeszaal Bijzondere Collecties.

Gruwelijke gorilla, concept en eindredactie Colette Pelt, bewerking illustraties Robin Ottens. Stichting PrentenboekenPlus 2017 Aanvraagnummer KW GW X100175 [ -100176]

Deze blog is eerder gepubliceerd op de KB-website.

Lotta Hoogman