Blogs 2016

Aanwinst: drie pop-ups van Kubašta

De KB-collectie bevat ruim veertig pop-up-boeken van de Tsjechische kunstenaar en illustrator Kubašta. Recent hebben wij een aantal Kubaštas aangekocht uit de verzameling van Theo Gielen, die een omvangrijke collectie beweegbare boeken bezat. In deze blog licht ik er drie 'opzetboeken' uit: Gloria, Humberto en Jungle (Artia, Praag, 1960-1970).

De ruimtezoekertjes, een stukje Nederlandse boekgeschiedenis in een prentenboek

Bij Bijzondere Collecties van de UB Amsterdam bevindt zich een collectie kinderboeken, verzameld door Atie Siegenbeek van Heukelom  (1913-2002). Zij was illustrator, tekenaar en auteur, en in de kinderboekenwereld vooral bekend van haar prentenboeken Brieven aan Bernard en Arabella de hemelkat.

De Held van Haarlem en Hans Brinker, een ‘onuitroeibare misvatting’

In het buitenland is de faam van Hans Brinker als de jongen die een overstroming in Holland wist te voorkomen heel groot, maar in Nederland heeft lang niet iedereen van deze Hollandse held gehoord. Ondanks dat heeft hij hier drie standbeelden; in Harlingen, Spaarnwoude en Madurodam.

Verkeerde-wereld prenten en een prentenboek van Dolf Verroen

In De Volkskrant van 26 september staat een artikel van Jan Tromp over Dolf Verroen met de titel Een ontwapenend kind van 87. De aanleiding is het verzoek aan Dolf Verroen om het gratis boek te schrijven dat bij de Kinderboekenweek van 2016 hoort. In het artikel wordt gerefereerd aan een prentenboek van Dolf Verroen: De vis en de jongen, of De vis die uit vissen ging.

Soldaten in kinderboeken en op centsprenten

In het DWDD Pop-Up Museum is een van de zalen gevuld door Beatrice de Graaf, hoogleraar aan de Universiteit van Utrecht. Op zaterdag 12 maart 2016 konden we via de televisie haar verhelderende college over terrorisme volgen. In de museumzaal van het Allard Piersonmuseum wil ze de kwetsbaarheid van het lichaam van de eenvoudige soldaat laten zien.

Robinson Crusoë voor kinderen

Sinds enkele dagen draait de animatiefilm Robinson Crusoe in de bioscopen. De jonge kijkers weten vast niet dat de doldwaze film zijn wortels heeft in het klassieke avonturenverhaal van Daniel Defoe dat in 1719 gepubliceerd werd. Robinson vormde de inspiratie voor vele boekbewerkingen, diverse films, toneelstukken en tv-programma’s zoals ‘Expeditie Robinson’.

Verstripte boeken, verbeelde levens

De jaarlijkse Stripdagen staan weer voor de deur. Op 27 en 28 februari 2016 komen duizenden stripliefhebbers samen in Rijswijk. Hoewel de culturele waardering van strips in Nederland nog steeds niet zo groot is als in landen zoals België, Frankrijk of de Verenigde Staten, is het genre aan een enorme opmars bezig.

Van wieg tot graf: geboorte en dood in kinderboeken (2)

Kinderen nemen geen blad voor de mond en willen alles weten. Als hun vragen over de dood of over geboorte gaat, struikelen volwassenen nog wel eens over een antwoord. Wat vertel je een kind? In twee blogs laat ik zien hoe kinderboeken deze moeilijke onderwerpen bespreekbaar maken. In deze tweede blog bekijk ik een aantal kinderboeken over de geboorte.