Alles over vliegtuigen

Op de studiedag in Zwolle vertelde SGKJ-vrienden over hun ‘klassieker’. Voor Dirk. J. Tang was dat een boek over vliegtuigen of eigenlijk ook weer niet.

“Toen ik de vraag kreeg om iets te vertellen over mijn favoriete jeugdboek kon ik niet kiezen. Heeft u dat ook weleens? Dat je niet kunt kiezen? Want, wat is nu favoriet? Waar moet een boek aan voldoen om favoriet te zijn? Dat wisselt nogal eens als je erover gaat nadenken. Zeker, het moet indruk maken, ontroeren, je kunt er van leren of dromen. Het boek moet je bijblijven, inderdaad, maar hoe? Omdat het leuk is, bijzonder is of …omdat het tegenviel en je het toch hebt onthouden.

Kan dat? Ja, dat was bij mij het geval met De Aeroplaan van m’nheer Vliegenthert van Kees Valkenstein (Den Haag, 1910). Ik kreeg het boek van een buurvrouw, ze had het gevonden bij een vuilnisbak. ‘Jij doet toch iets met vliegtuigen?’ Dat was waar, ik schreef er – op dertienjarige leeftijd – juist een boek over. Mijn eerste boek. Alles over vliegtuigen was de titel. Niet een beetje maar alles! Mijn boek leek in niets op de Aeroplaan. Dat boek was niet te lezen en de illustraties – van de auteur – leken ook nergens op. Toch was het een boek, dat weliswaar eindigde bij een vuilnisbak, maar wel was uitgegeven, gedrukt, gebonden en verkocht. Dat was mijn boek niet en dat zou het nooit worden. Wel bracht het mij samen met de Aereoplaan  jaren later een mooie herinnering.”

Dirk J. Tang

Voor wie nieuwsgierig is geworden, het boek van Kees Valkenstein is in zijn geheel hier te lezen op de DBNL.