Zeer geslaagde excursie naar Alkmaar.

Alkmaar doorstond tijdens de Tachtigjarige Oorlog in 1573, bijna 450 jaar geleden, met succes een belegering door het Spaanse leger, als eerste stad in de Nederlanden. Nog ieder jaar vieren de Alkmaarders op 8 oktober het vertrek van de Spaanse troepen.

Voor de SGKJ een mooie reden om een excursie naar het Regionaal Archief Alkmaar te organiseren. Na de opening van de bijeenkomst door onze voorzitter Janneke van der Veer, die uiteraard haar dank aan de medewerkers van het archief uitsprak voor de uitermate vriendelijke ontvangst, gaf Paul Post, directeur van de instelling, een inleiding waarin hij vertelde over de geschiedenis van het gebouw (een ambachtsschool uit 1912/13 die in 2020 verbouwd is voor het archief).

Daarna volgde een boeiende lezing over het Alkmaars ontzet in jeugdboeken door Eric Duijff. Hij friste eerst onze kennis van de vaderlandse geschiedenis op, om vervolgens een aantal jeugdboeken over het thema te bespreken. Erg boeiend om te horen dat veel auteurs zich baseren op het kroniek van de Alkmaarse stadspensionaris Nanning van Forreest (1529-1592) die zelf de gebeurtenissen meemaakte.

Daarna kregen we in drie groepen een rondleiding door het archief en mochten we documenten bekijken in zalen van het depot waarvan de deuren normaal voor gasten gesloten blijven. De begeleidsters gaven met heel veel kennis van zaken op alles een toelichting en wisten de vragen van de SGKJ-vrienden te beantwoorden.

De rondleiding eindigde in de studiezaal waar speciaal voor ons boeken uit de Kluitmancollectie werden getoond alsmede een collectie schoolboekjes en kinderprenten. En we mochten ook aan alle boeken gewoon komen en die doorbladeren.

Een heel geslaagde middag. En ook weer heerlijk om zoveel SGKJ-vrienden te ontmoeten. De organisatie lag in handen van ons bestuurslid Irene Annegarn en die verdient hiervoor alle lof.

Toin Duijx
[foto’s: Gerriet Kosters]