Yes!

De nieuwe rijschool : een beweegbaar prenteboek met rijmen / van A. van der Hoop Jr'szoon. - Schiedam : H.A.M. Roelants, [1856].

Voor een onderzoeker is het vervelend om een boek te kennen, maar er geen exemplaar van te kunnen vinden. Temeer wanneer het gaat om een boek dat volgens hem een bijzondere rol gespeeld heeft in de geschiedenis van een bepaald genre.

Zo verging het mij als onderzoeker van bijzondere boekvormen: ik ‘kende’ het boek De nieuwe rijschool. Een beweegbaar prenteboek met rijmen al vanaf het begin van de jaren ’90: het stond in de Brinkman als verschenen in 1856. Dat betekent dat het een van de allereerste beweegbare boeken zou zijn die er ooit zijn verschenen. Maar ik wist niet om wat voor boek het ging en op welke manier het beweegbaar was. Totdat er in 2007 eindelijk een exemplaar op een veiling opdook.

“Yes!” was m’n reactie, en ik benutte de kijkdagen om het boek zo volledig mogelijk te beschrijven. Gelukkig kocht de Koninklijke Bibliotheek het exemplaar, zodat het voor verder onderzoek en voor een tentoonstelling als deze behouden bleef.

Theo Gielen