Wreedheid in kleur

Bijbel voor de jeugd / Alphons Timmermans ; geïll. door Piet Broos ; met een voorw. van Jos Keulers. - Helmond : Helmond, 1946-1949. - 2 dl. : ill. ; 27 cm. [I.]. Het Oude Testament. [II.]. Het Nieuwe Testament.

De katholieken waren in de verzuilde maatschappij van de jaren vijftig  heel wat minder bijbelvast dan de protestanten, maar ook zij gaven de verhalen uit de bijbel aan hun kinderen door. In ons gezin gebeurde dat met een RK bijbel voor de jeugd, in twee delen, het Oude en het Nieuwe Testament. Het was bepaald geen zoete koek voor tere kinderzielen: alle wreedheden kregen in woord en beeld gestalte.

Piet Broos illustreerde deze bijbel, met tekeningen in zwart-wit, met steunkleur rood, en een aantal prenten volledig in kleur gedrukt. De scène waarin de onfortuinlijke Absalom, zoon van koning David, met zijn haren in een boom blijft hangen, waarna hij gedood wordt, staat me na meer dan vijftig jaar nog voor ogen. Broos heeft er een fraaie kleurenplaat van gemaakt. Ook de kindermoord in Betlehem is effectief verbeeld, het rood van de steunkleur wijst op wat te gebeuren staat.

Jeannette Kok