Waar een eenvoudig jongensboek toe kan leiden…

Robinson Crusoë / Daniel Defoe ; opnieuw bewerkt voor de jeugd naar S. Gruys-Kruseman ; met 50 tekeningen van Hugo Kriens. - 3e dr. - Rijswijk : V.A. Kramers, [1955].

Sinterklaas 1955, de volgende dag. Op de tafel in de keuken van onze Brabantse boerderij heeft Sinterklaas vannacht het boek Robinson Crusoë van Daniel Defoe ‘gereden’, zoals we dat in Brabant zeggen. Een boek dat grote gevolgen zal krijgen! Als kind heb ik het boek meerdere keren gelezen; vervolgens goed bewaard tussen andere kinderboeken.

Op latere leeftijd, ik werkte in het onderwijs, heb ik op onze hooizolder een ‘museumpje’ getimmerd waarin ik oude afgedankte schoolboeken ten toon stelde. Een zomerse woensdagmiddag; ik was aan het rommelen in mijn ‘museumpje’ en kom Robinson Crusoë opnieuw tegen. Liggend op de vloer heb ik in één adem het boek voor de zoveelste keer ‘verslonden’. En dan ben je een vent van dik halverwege de veertig jaar.

En toen begon het! Het boekenverzamelvirus sloeg toe. Nu heb ik meer dan 1500 Robinson Crusoës verzameld. Waar een eenvoudig jongensboek toe kan leiden.

Toon Timmermans