‘Voor je eigen bestwil’

Ottelientje / door Freddy Hagers ; geïllustreerd door Nans van Leeuwen ; omslag van Lies Veenhoven. - 2e dr. - Alkmaar : Kluitman, [1953]

Ottelientje op "Den Hove" / door Freddy Hagers ; geïll. [en omslag] door Nans van Leeuwen. - Alkmaar : Gebr. Kluitman, [1946].

Ottelientje van Freddy Hagers, pseudoniem van Frederik August Betlem (1905-1977), kreeg ik voor mijn tiende verjaardag. Met rode ballpoint – in 1953 nog heel bijzonder - schreef ik er mijn naam en adres in, geen datum. “Ottelientje,” zei moeder, “ga nu alsjeblieft niet huilen. Daar schieten we toch werkelijk niets mee op en ’t is immers voor je bestwil.” Hoe vaak ik dat soort dingen niet te horen heb gekregen. Net als Ottelientje moest ik in de vakanties aansterken op de boerderij van mijn oom en tante. In de gezonde buitenlucht met elke morgen pap van verse koeienmelk! Voor het overige waren die zomerse logeerpartijen een groot feest, te midden van twaalf neven en nichten, honderden koeien, kippen, paarden, een tuin vol boontjes, kruisbessen en aardbeien.  Als Ottelientje na een half jaar terugkeert in de stad, is ze niet alleen sterker van lichaam maar ook van geest. Een fris meisjesboek oordeelde men in de jaren vijftig, nu gruwen we van dergelijke clichés. 

Joke Linders