Stoere Dikkertje

Dikkertje Dap : en een heleboel andere versjes / Annie M.G. Schmidt ; geïllustreerd door Wim Bijmoer. - Amsterdam : Arbeiderspers, 1961.

Naast meisjesboeken las ik als kind graag versjes. Van Rie Cramer bijvoorbeeld, gezellige rijmpjes vond ik dat. Maar met stip bovenaan stond Dikkertje Dap van Annie M.G. Schmidt. Mijn vroegste herinnering aan dit versje betreft de keer dat ik het – in aanwezigheid van een trotse moeder - op de kleuterschool voor Sinterklaas opzei. Ik vond Dikkertje o zo stoer. Hij leek een gewoon jongetje, dat net als ik rekende en tekende en laarzen aan had in de regen.

Maar daarnaast deed hij dingen die ik mezelf niet zo gauw zag doen. Hij stapte immers op de nek van de giraf en roetsjte naar beneden. Dat hij zich daarbij pijn deed, deerde hem blijkbaar niet. ‘Dag Giraf, zei Dikkertje Dap, Morgen kom ik weer hier met de trap.’ Heldhaftig vond ik dat. Later kreeg ik de pocket Dikkertje Dap en een heleboel andere versjes. Die bundel staat nog steeds op de plank, stukgelezen. Niet netjes gerestaureerd maar met plakband bijeen gehouden ligt het boek me na aan het hart.

janneke van der Veer