Lievelingsboek ondanks (of dankzij?) Katla

De gebroeders Leeuwenhart / Astrid Lindgren ; [vert. uit het Zweeds door Rita Törnqvist-Verschuur ; omslag en illustraties van Ilon Wikland]. - Amsterdam : Ploegsma,.1974.

Ik was negen en had ‘De gebroeders Leeuwenhart’ geleend bij de bieb. Bij thuiskomst werd ik direct meegevoerd door de belevenissen van de dappere broers Jonathan en Kruimel. Het boek was zo spannend dat ik in bed stiekem verder las, mijn bedlampje afgeschermd, zodat het licht niet op de gang zichtbaar zou zijn. Met mijn neus bijna op de bladzijdes gedrukt las ik verwoed bladerend verder.

Kruimel vertelt: “En nu ontvlamde er een bliksem, afschuwelijker dan alle andere. […] En toen, in dat licht, zag ik Katla. Ik zag Katla!” Nou, ik ook! Want ik sloeg op dit bloedstollende moment de pagina om en zag een bladvullende zwart-wit illustratie van de afschuwelijke vuurspuwende wijfjesdraak Katla met opengesperde bek en ogen. Ik sloeg angstig het boek dicht en legde het ondersteboven op de grond, ondersteboven kunnen enge wezens immers een boek niet uit. Ondanks (of dankzij?) Katla werd dit mijn lievelingsboek.

Karin Vingerhoets