Hoe mooi is dat mooie kinderboek?

Rossy, dat krantenkind / A. Rutgers van der Loeff-Basenau ; ill. van Rein van Looy. - 3e dr. - Amsterdam : Ploegsma, 1957.

Op mijn elfde verjaardag kreeg ik Rossy dat krantenkind cadeau. Ik heb het boek recent herlezen om te kijken of het echt zo mooi was als ik toen vond. Hoofdpersoon is Roswita, die als veertienjarige een groot deel van het huishouden doet omdat vader en moeder beiden moeten werken. Als het gezin een lapje grond weet te kopen en een klein huisje heeft gebouwd slaat het noodlot toe en brandt het huisje af. Rossy redt met gevaar voor eigen leven haar jongste broertje uit de vuurzee. Ze belandt met ernstige brandwonden in het ziekenhuis. Het hele land is met de heldin begaan en het huisje wordt herbouwd.

Hoewel de realiteit van nu ver af staat van de situatie in het boek vind ik het nog steeds een boeiend verhaal. Ik denk dat het voor mij als kind interessant was vanwege het bekende (een groot gezin), het onbekende (Amerika) en de spanning rond de brand en het ziekenhuis.

Thea Gordijn