En ik hield helemaal niet van spaghetti

Spaghetti van Menetti / het verhaal is geschreven door Kees Leibbrandt en getekend door Carl Hollander. - Amsterdam : De Arbeiderspers, 1964. (herdr. Kosmos, cop. 1977).

Ik was acht jaar, mijn opa die altijd verhalen vertelde was er ineens niet meer, maar gelukkig las mijn grote zus graag aan mij voor. Onder andere uit Spaghetti van Menetti (1964), en ik zat te genieten, met mijn duim in de mond. Ik genoot van die dunne mensen die steeds maar dikker en dikker werden en hun eigen huis niet meer in konden.

Ik zat nooit hardop te lachen, maar had een enorme lol als ik me probeerde voor te stellen hoe dat allemaal gegaan zou zijn. Ik weet nog aan wie ik het boek toen heb uitgeleend en nooit teruggekregen. Jaren later, in 1977, ik zat op de PA, en we moesten ons lievelingsboek meebrengen. Ik op zoek en vond de tweede druk gewoon in de boekwinkel, nu met schitterende kleurenillustraties. Ik herlas het boek en het was alsof ik weer bij mijn zus op bed zat. Maar nu durfde ik wel hardop te lachen.

Toin Duijx