Een Zeer Grote Tovenaar

Welwel, de zeer grote tovenaar & zes andere doldwaze verhalen over ridders, tovenaars, matrozen, krentenbollen, cowboys, indianen & over een planeet / W. Hofman ; [tekeningen van de schrijver]. - Den Haag : W. van Hoeve, 1969.

Dat is Wim Hofman. Mijn bewondering voor zijn werk dateert al uit de jaren ’80. Ik volg zijn werk trouw, want voor mij is hij een groot kunstenaar met een zeer eigen stijl, humor en vooral authenticiteit. Hij zoekt de grens op van het abstracte en het figuratieve in de kunst, zoals aan de illustraties in zijn boeken heel goed zichtbaar is. Inspiratie haalt Wim Hofman uit het werk van woordkunstenaar James Joyce en beeldend kunstenaar Paul Klee. Ook is invloed van de Cobrabeweging in zijn werk te zien, een van de illustraties roept associaties op met de vogels van Asger Jorn en Carl-Henning Pedersen.

Ik heb me in het werk van Hofman verdiept en er over geschreven in Shun the punman, een nummer van het tijdschrift Refleks (1984). Ik hoop nog heel veel van hem te lezen, te zien en te horen. 

Nel Teeuwen