Een boekje voor een prikkie

In het rijk van koning leeuw / [prenten van Joop Geesink ; met versjes van H. de Wolf]. - Schiedam : "De Boekerij", [ca. 1943].

Hoe oud ben je als je ingeënt wordt tegen difterie? Ik zal wel een jaar of vier geweest zijn toen ik aan de hand van mijn moeder bij de dokter een prik ging halen. “En je hebt niet gehuild”, zei ze tegen me.

In een soort Winkel van Sinkel kreeg ik mijn eerste helemaal eigen boekje. Ik viel voor de tekeningen van Joop Geesink, de vloeiende kleuren tegen de zwarte achtergrond, veel meer dan voor de versjes van Henk de Wolf. Al vroeg  raakte ik verslingerd aan het werk van Marten Toonder en strips in het algemeen. Joop Geesink richtte als compagnon van Toonder in 1942 de Toonder-Geesink Studio’s op. Veel later zag ik de ver afgedwaalde kleinzoon van Koning Leeuw, een creatie van  de Joop Geesink Studio’s: de STER-leeuw “Loekie”.

Nu lees en bekijk ik dat boekje weer eens, samen met mijn kleindochters. Ze zullen het vooral bijzonder vinden omdat dit het eerste boekje van opa was. 

Henk Duijzer