Een boek voor een oude sok

De club der trekvogels / door F. Koster ; met talrijke illustraties naar foto's en teekeningen van Mia van Oostveen. - Amsterdam : Van Holkema & Warendorf, [1930].

Door een biologieleraar op de middelbare school, door een boek en door een bibliothecaresse ben ik leraar, vogelaar en NJN’er geworden. Wat die Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie betreft, ben ik inmiddels een oude sok (dat werd je als je ouder dan 23 jaar was).

Die leraar heette meneer Bot, dat boek De club der trekvogels, geschreven door F. Koster en die bibliothecaresse was Antje Kloeke.
Net als de jongens in het boek trok ik er met een vriend op uit om zo veel mogelijk soorten vogels waar te nemen. Wij waren wel jaloers op de jongens in het boek: soms ging een jonge, enthousiaste leraar met hen mee. Zo’n leraar wilde ik later ook worden.

Antje gaf ons het adres van de NJN-afdeling in Rotterdam. Ik ben nog steeds vogelaar, heb het boek antiquarisch aangeschaft en herlezen, ik ben wel leraar geworden, maar biologie heb ik nooit gestudeerd.

Jacques Vos