Dubbele “Dubbele Lotje”

Dubbele Lotje / Erich Kästner ; [vertaling uit het Duits door Annie Winkler-Vonk ; illustraties Walter Trier]. - 3e dr. - Amsterdam : L.J. Veen, [1955].-

Van een vriendinnetje leende ik dit boek. Achteraf hoorde ik dat het me van ”thuis” onthouden was, omdat men vond dat het me op verkeerde gedachten zou brengen. Thuis was bij mijn grootouders, waar mijn moeder na haar scheiding weer was komen wonen. Overigens een heerlijke jeugd! Het lezen van Dubbele Lotje gaf me inderdaad een illusie: in dit boek ontmoeten twee meisjes elkaar in een vakantiehuis. Ze blijken identieke tweelingen te zijn, waarvan de een bij de vader en de ander bij de moeder woont. Ze wisselen van rol en brengen hun ouders uiteindelijk weer bij elkaar.

Die tweelingzus liet me maar niet los. De meisjes in het boek heetten Louise en Lotte. Ik heet Lieselot. Toeval? Later hoorde ik dat ik bij mijn geboorte in december 1944 in Amsterdam was aangegeven als tweeling. Mijn zusje was erbij verzonnen om meer voedselbonnen te krijgen voor onderduikers.

Lot van den Akker – Windig