In dit verhaal gebeurt eigenlijk niks

Kom binnen in het huis van El Pintor waar je mag: klimmen, springen, zwemmen, snoepen, schilderen, schaatsen, knoeien, koken, glijden, vliegen, vissen, varen / El Pintor. - Amsterdam : Variété, [1943].

Twee kinderen stappen een wonderbaarlijk huis binnen, kijken rond, ervaren en spelen en stappen uiteindelijk het verhaal en het huis weer uit. Maar wat voor een huis! Een huis zo groot als de wereld met alleen maar mooie, blije, voor kinderen aantrekkelijke dingen.
Van mijn buurmeisje Heleentje mocht ik het omstreeks 1950 af en toe, heel voorzichtig, als zij een goed humeur had, bekijken. Nee, niet lenen. "Het is van mij en je mag het nu even vasthouden", zei Heleentje dan.

Een huis met een zwembad dat een zee wordt, met de Noordpool, geen volwassenen, met een atelier en een heuse bibliotheeklift. Speelgoed wordt levend en andersom worden levende dieren speelgoed. Wonderen, veranderingen. Hier is alles, mag alles en kan alles. In sommige gezelschappen hoef je nog steeds alleen maar Kom binnen in het huis van El Pintor te roepen en onmiddellijk komen de prettige herinneringen los.

Francien Braaksma