Dat wist zelfs de meester niet…

De Zwitserse Robinson / bewerkt door Hein Kray ; naar de originele Zwitserse uitgave van Johann David Wijsz. - Kampen : J.H. Kok, [1947].

De Friesche Robinson Crusoë, of De lotgevallen van Thomas Havinga en den neger Zabi : 5e druk. - Sneek : F. Holtkamp en zonen, [1855].

Lang geleden zei de schoolmeester: ‘Elk land in Europa dat zichzelf respecteert, heeft zijn eigen Robinson Crusoe.’ En hij noemde: Holland, België, Frankrijk, Spanje, Zweden en zelfs Zwitserland, dat helemaal niet aan zee lag.

Over de Robinson van dat laatste land las hij voor. Na een week van sommen maken en rekenen brak het mooiste en spannendste uurtje van de schoolweek aan. Meester las dan voor uit het prachtige verhaal van een Zwitserse dominee met zijn gezin op een onbewoond eiland, geschreven door vader en zoon Wijsz (±1810) en bewerkt door Hein Kray (1947).

De schooltijd liep ten einde. Het leven ging zijn gang, maar de interesse voor Robinson Crusoe bleef. Die bereikte een hoogtepunt met de vondst op een veiling van een Friesche Robinson Crusoe! 

Sikke van der Weg