Voorjaarsexcursie 2018: Een kijkje achter de schermen van de KB-kinderboekencollectie

Voor een bijzonder interessant kijkje achter de schermen van de Koninklijke Bibliotheek verzamelden zich op vrijdagmiddag 23 maart maar liefst 30 SGKJ-ers in de koffiecorner van de KB.

Karin Vingerhoets had een perfect georganiseerd en afwisselend programma samengesteld waarin de twee groepen van 15 mensen in twee uur aan vier verschillende onderdelen konden deelnemen, Zo kregen de deelnemers inzicht in wat er allemaal gebeurt met een oud kinderboek, voordat we het ter inzage kunnen aanvragen of op een tentoonstelling kunnen zien.

Hoofd Collectiebehoud Tanja de Boer toonde ons in de Colloquiumruimte ‘de weg van het boek’, vanaf het moment waarop het binnenkomt in de KB tot het moment waarop we het kunnen raadplegen. Het begint met de beslissing om het wel of niet op te nemen in de bijzondere collecties en de praktische controle op papiervisjes en schimmel. Dan pas volgt het boek de route van de titelbeschrijving en ‘uitleenklaar’ maken. Daarop volgt eventueel restauratie, als dat nodig is. Voordat een boek geraadpleegd kan worden, gaan er in het algemeen wel een paar weken voorbij.  Aansluitend leidde Tanja ons rond in het magazijn van de bijzondere collecties, waar onder meer de vertrouwde boeken van de vroegere collectie van Boek en Jeugd staan. Daar wordt ook de Edelmancollectie bewaard, Amerikaanse kinderboeken over Nederland, waarvan een selectie te zien was in de vitrines van de topstukkententoonstelling.

Melinda Kónya liep met ons mee, ook tijdens de rondleiding van Victor Lemstra. Hij liet ons achter de schermen kijken van het KB gebouw en het enorme depot, waar in lange ‘gangen’ in hoge kasten 150 kilometer aan boeken en tijdschriften bewaard worden. De magazijnmedewerkers lopen af en aan met de karren vol aangevraagde boeken. In het restauratieatelier van de KB maakte Constant van der Lem de SGKJ-vrienden deelgenoot van de dilemma’s van de restaurateur. Moet een boek alleen goed bewaard worden of ook gerestaureerd? Hoe kan je zo restaureren, dat een restauratie eventueel weer teruggedraaid kan worden, als er een nieuwe visie op de restauratie is ontstaan? Het gaat altijd om heel fijn precisiewerk.

Karin vertelde in de Colloquiumruimte enthousiast over bijzondere kinderboekenaanwinsten. Het zijn soms wonderlijke en verrassende wegen waarlangs de oude kinderboeken in de KB binnenkomen. Mooie en intrigerende voorbeelden had ze voor het gezelschap op tafel gelegd. Uiterst tevreden met een hoofd vol nieuwe kennis en ervaringen keerden de bezoekers aan het eind van middag huiswaarts.

Margreet van Wijk-Sluyterman

Programma

13.30-14.00 uur: Ontvangst met koffie en thee in de koffiecorner op de begane grond.

14.00-16.00 uur: Vier programmaonderdelen van elk 30 minuten, in twee groepen:
- Tanja de Boer, hoofd Collectiebehoud vertelt in de Colloquiumruimte over ‘de weg van het boek’. We gaan naar het magazijn Bijzondere Collecties, waar de oude kinderboeken staan.
- Victor Lemstra, medewerker team Dienstverlening, geeft een rondleiding langs het infocentrum, de leeszaal bijzondere collecties en het magazijn met moderne depot-publicaties.
- Constant van der Lem, restaurator, vertelt in het restauratieatelier over zijn werkzaamheden aan de hand van mooie voorbeelden uit de collectie.
- Karin Vingerhoets, conservator Kinderboeken en centsprenten, vertelt in de Colloquiumruimte het verhaal achter een aantal bijzondere kinderboekenaanwinsten.

Na afloop kunt u op eigen gelegenheid de KB-Topstukkententoonstelling bezoeken die tot 17.00 is geopend.