Op 17 februari 2017 ging de excursie naar een tentoonstelling op een bijzondere locatie.
Vanuit het station van Heino is het een mooie wandeling door een prachtig landschap naar kasteel het Nijenhuis. Dat is een van de best bewaard gebleven havezaten in Overijssel, gelegen tussen Heino en Wijhe. De oorsprong van het kasteel ligt in de late Middeleeuwen en het grootste deel van het gebouw dat er nu staat, komt uit de zeventiende eeuw, met een toren, aangebouwd in de negentiende eeuw. Verschillende adellijke families hebben het kasteel bewoond. Na 1934 raakte het in verval, totdat de verzamelaar Dirk Hannema, de grondlegger van museum de Fundatie, de provincie ervan overtuigde dat het kasteel gerestaureerd moest worden en het verbouwde tot museum. Als basis diende zijn eigen collectie, waarin hij zelf vanaf 1958 rondleidingen verzorgde tot zijn dood in 1984. Sinds 2004 vormt het kasteel in combinatie met het paleis aan de Blijmarkt in Zwolle ‘Museum de Fundatie’. De tentoonstellingen in beide gebouwen zijn met elkaar verbonden. Zo is er nu op de kasteelzolder een expositie van originele tekeningen van Fiep Westendorp, naast de kleine tentoonstelling van Blikvangers in Zwolle.
Na de ontvangst met koffie en thee in het museumcafé begon van daaruit de rondleiding van Carolien Ten Bruggencate, die ons over de ophaalbrug naar de ingang van het kasteel leidde. In alle zalen en kamers is de moderne kunst te bewonderen tussen de oude meubels. Zoals Carolien ons liet zien, vertegenwoordigen de meubels, serviezen en schilderijen in de kamers uiteenlopende stijlen en perioden. Op de zolder zijn originele tekeningen van Fiep Westendorp te bewonderen, affiches, reclametekeningen en natuurlijk ook illustraties uit kinderboeken, zoals Jip en Janneke en Pluk van de Petteflet. In deze zaal hangt ook werk van bijna alle prijswinnaars van de Fiep Westendorp Stimuleringsprijs voor jonge illustratoren.
Na het afsluiten van de boeiende en deskundige rondleiding kon iedereen nog rondkijken in de tentoonstelling en de andere kamers in het kasteel. Het was de moeite waard om nog een wandeling te maken door de beeldentuin, waarin onder meer een beeld van koningin Wilhelmina door Charlotte van Pallandt staat en installaties die in de zomer op het festival terrein van Lowlands geplaatst worden. Alles bij elkaar was het een bijzondere excursie naar een bescheiden maar interessante tentoonstelling in op een mooie locatie.
Margreet van Wijk-Sluyterman
Meer lezen?
In 'Berichten uit de wereld van het oude kinderboek' nummer 88 (december 2016) vindt u het artikel 'De blikvangers van Fiep Westendorp, een bespreking' door Toin Duijx.