Najaarsstudiedag 2015: Het land van Waan en Wijs

Het bestuur van de Stichting Geschiedenis Kinder- en Jeugdliteratuur nodigt alle Vrienden en andere belangstellenden van harte uit voor de najaarsstudiedag op vrijdag 23 oktober 2015 in de Universiteit van Tilburg, Cobbenhagengebouw, zaal CZ 9.

Deze studiedag staat in het teken van de nieuwe geschiedenis van de jeugdliteratuur Het land van Waan en Wijs. De drie redactieleden van het boek zullen voor ons een presentatie verzorgen. Rita Ghesquière geeft een toelichting op het tot stand komen van het boek, Helma van Lierop bespreekt de brugfunctie van adolescenten-literatuur en Vanessa Joossen gaat in op het genre gezins- en schoolboeken.

Daarnaast besteden we aandacht aan het jubileumjaar van Alice in Wonderland. Oud-KB-directeur Bas Savenije verzamelt uitgaven van dit boek; hij zal ons vertellen hoe het verhaal door de jaren heen op verschillende wijzen is geïnterpreteerd en laten zien hoe dit zich manifesteert in illustraties.

De Universiteit van Tilburg heeft de bijzonder waardevolle collectie van P.J. Buijnsters en Leontine Buijnsters-Smets verworven, die in 2015 gecatalogiseerd wordt. De bibliotheekmedewerkers hebben een kleine tentoonstelling gemaakt van oude kinderboeken, die we kunnen bekijken in de universiteitsbibliotheek. De UB bevindt zich in gebouw L midden op de campus.

Programma

Ochtend
10.30 - 11.00 uur: Ontvangst met koffie en thee in de foyer van het Cobbenhagen gebouw
11.00 - 11.40 uur: Rita Ghesquière: “Waan en Wijs- de kleine kapitein achterna”
11.45 - 12.25 uur: Helma van Lierop: “De adolescentenroman:  een grensoverschrijdend genre”
12.30 - 12.45 uur: Marian Papavoine: inleiding op de collectie Buijnsters-Smets
12.45 - 14.00 uur: Lunch op eigen gelegenheid en eigen kosten in het dichtbij gelegen restaurant van de universiteit. Tevens gelegenheid om de vitrines met oude kinderboeken uit de collectie Buijnsters-Smets te bekijken in de universiteitsbibliotheek.

Middag
14.00 - 14.40 uur: Vanessa Joossen: “Van  de grote naar de kleine wereld: gezinsboeken en schoolverhalen in Een land van waan en wijs.”
14.45 - 15.30 uur: Bas Savenije: “Alice in  Wonderland: 150 jaar en springlevend”
15.30 - 15.45 uur: Uitreiking van de Hieronymus van Alphen prijs.
15.45 - 16.15 uur: Afsluiting met thee en tevens mogelijkheid om de vitrines met oude kinderboeken te bekijken.

Bereikbaarheid

Met de trein:
Uitstappen bij het station Tilburg Universiteit (stoptrein van en naar Breda). De universiteit ligt op loopafstand (5 minuten) van het station, de richting wordt duidelijk aangegeven op de borden. Volg op de campus de borden. U gaat naar binnen in het Koopmansgebouw en loopt door de glazen gang naar het Cobbenhagengebouw dat erachter ligt.

Met de auto:
Neem de afslag Goirle Tilburg Turnhout (afrit 11 Centrum West). Bij de verkeerslichten op de T-kruising richting Tilburg aanhouden. Rijdend richting Tilburg linker rijbaan aanhouden. Bij de verkeerslichten links voorsorteren. Volg vervolgens de ANWB-borden 'universiteit'. Voor de oostzijde van de campus (Simon Building en Montesquieu Building) gaat u bij het Shellstation rechtsaf. Vervolgens de tweede (eerste grote) straat links (Hogeschoollaan). Aan het eind vindt u een parkeerplaats aan uw linkerzijde. U kunt ook eerder aan uw rechterhand (derde straat) de Prof. Verbernelaan in rijden.

Meer lezen?

In SGKJ-Berichten nummer 89 (april 2017) vindt u het artikel 'Alice in veel talen' door Bas Savenije.