Najaarsexcursie 26 september 2022

Hier vindt u het verslag en de foto's van deze excursie

Beste SGKJ-vrienden,          
Het beleg en ontzet van Alkmaar waren in 1573, bijna 450 jaar geleden. Dat is een goede aanleiding om meer te weten te komen over hoe het Alkmaars ontzet in kinderboeken is verwerkt. Tijdens de excursie op 26 september kunnen we onder meer kennisnemen van dat deel van de collectie van het Regionaal Archief Alkmaar. Daarnaast wordt de hier aanwezige Kluitmancollectie getoond alsmede een collectie schoolboekjes en kinderprenten.

Het programma
13:30 – 14:00 uur  inloop met koffie en thee
14:00 – 14:05 uur  opening
14:05 – 14:15 uur  korte inleiding over het Regionaal Archief Alkmaar
14:15 – 14:35 uur  lezing over het Alkmaars ontzet in jeugdboeken door Eric Duijff
14:35 – 15:45 uur  rondleiding door het archief, in drie groepen
15:45 – 16:00 uur  afsluiting met koffie/thee

Kosten
Deelname aan de excursie kost € 5,- per persoon voor donateurs en € 10,- voor niet-donateurs. We verzoeken u de deelnemerskosten van tevoren over te maken op NL88 INGB 0002 348552 t.a.v. de Stichting Geschiedenis Kinder- en Jeugdliteratuur o.v.v. uw naam.
Aanmelding
Iedereen die aan de excursie wil deelnemen, wordt verzocht zich voor 15 september aan te melden via een mailtje naar stichtingGKJ@gmail.com. Als u een introducé mee wilt nemen, is dat natuurlijk mogelijk (graag even aangeven in de aanmeldingsmail). Na aanmelding ontvangt u een bevestigingsmail. Uw aanmelding is definitief na ontvangst van uw betaling.
Wellicht tot ziens in Alkmaar en vriendelijke groeten,
namens het bestuur,
Lineke de Vries
 
Bereikbaarheid                                                                          
Regionaal Archief Alkmaar
Bergerweg 1
1815 AC Alkmaar  
Het Regionaal Archief ligt net buiten het centrum, aan de rand van een woonwijk.
Direct naast het archief zijn in de Zocherstraat 18 betaalparkeerplaatsen voor maximaal 3 uur. Alternatief is het P+R terrein achter het station aan de Kruseman van Eltenweg; ook hier is betaald parkeren.
Het archief is goed bereikbaar vanaf station Alkmaar. Het is ongeveer 8 minuten lopen. Verlaat het station aan de centrumzijde. Met uw rug naar het station steekt u via de zebra de Stationsweg over. Loop naar rechts. Steek rechtdoor over in de richting van de apotheek. Loop weer naar rechts en let op de ongelijke bestrating. Dan bent u op de Bergerweg. Direct aan uw linkerhand ziet u het gebouw waarin het archief gevestigd is. De stoep naar de hoofdingang loopt geleidelijk omhoog.
De website: www.regionaalarchiefalkmaar.nl