Jubileumstudiedag 2018: Hoera! Van verjaarspartijtjes tot Koningsfeesten

De SGKJ-Najaarsstudiedag 2018 werd gehouden op zaterdag 6 oktober in de Canonzaal in het Openluchtmuseum in Arnhem. Het thema van de dag was: “Hoera! Van verjaarspartijtjes tot Koningsfeesten”. Deze bijzondere studiedag markeerde het 25-jarig bestaan van de SGKJ.

Sprekers vertelden over historische herdenkingsfeesten en koninklijke feestelijkheden in oude kinderboeken. Er was aandacht voor kinderkookboeken en voor de speciaal gebonden prijsboeken die op scholen uitgedeeld werden aan ijverige leerlingen. De nieuwe SGKJ-website werd onthuld en we besloten de dag met een feestelijk optreden van oude jaarfeestliedjes door het muzikale duo Marianta en een borrel in het nagebouwde Jordaancafé. Tussendoor trakteerde oud-voorzitter Frits Booy het bestuur en het publiek op een feestelijk jubileumgedicht.

Programma
Vanaf 10.00 Ontvangst met koffie en thee in Canoncafé
Ochtend 10.30-12.30
- Welkom en opening door Jant van der Weg (voorzitter van SGKJ)
- Presentatie van de nieuwe SGKJ-website door Marcel Rijs
- Dirk Tang: Historische herdenkingsfeesten in kinderboeken
- Karin Vingerhoets: “Leve de koningin!” Koninklijke feestelijkheden in oude kinderboeken

Lunchpauze 12.30-14.00
Lunch op eigen gelegenheid en tijd om in het museumpark rondkijken. Er zijn o.a. allerlei huizen, een school, molen en drukkerij te zien waar van alles te doen is. Ook de vrolijke presentatie ‘Feest! In Nederland’ is in het weekend geopend.

Middag 14.00-16.00
- Rens Top: Prijsboeken voor ijverige leerlingen
- Anna Rademakers: 150 jaar feest in kinderkookboeken
- Een luchtige presentatie van jaarfeestliedjes door Marianta: Marita Kruijswijk en Marian Nesse, de auteurs van het boek 'Nederlandse jaarfeesten en hun liederen'.

Meer weten?
Op onze Facebookpagina vindt u een fotoalbum van deze dag. In nummer 95 van de SGKJ-Berichten staan de volgende artikelen n.a.v. deze studiedag:
- 'Een kort verslag', Toin Duijx
- 'Koninklijke feesten in kinderboeken', Karin Vingerhoets
- 'Historische bevrijdingsfeesten in kinderboeken', Dirk J. Tang
- 'Prijsboeken voor ijverige leerlingen', Rens Top
-'Van leren koken naar leren eten', Anna Rademakers