Geslaagde laatste SGKJ-Studiedag

Op vrijdag 8 november vond de laatste studiedag van de SGKJ plaats. In een volle zaal in de OBA (Openbare Bibliotheek Amsterdam) hadden veel SGKJ-vrienden zich verzameld om naar boeiende lezingen te luisteren, te horen wie de H. van Alphenprijs zou krijgen en vooral ook om met elkaar te praten en nieuwtjes/boeken uit te wisselen.

Amsterdam en oude kinderboeken

Voorzitter Janneke van der Veer opende de studiedag met een woord van welkom op deze bijzondere studiedag. Zij was blij dat de SGKJ-vrienden in zo’n grote getale aanwezig willen zijn bij de studiedag, die een afsluiting betekent van jarenlange activiteiten voor SGKJ-vrienden. Het thema van de studiedag was ‘Amsterdam en oude kinderboeken’ en Janneke vertelde over boeken van Diet Kramer, waarvan zij een biografie schreef, die een duidelijk link met Amsterdam hebben.

In de eerste lezing vertelde oud-secretaris van de SGKJ Margreet van Wijk over Amsterdam in illustraties. Ze begon met het versje over ‘Amsterdam die grote stad, is gebouwd op palen...’ en na een rondgang door boeken met illustraties van plekken in Amsterdam in kinderboeken en schoolplaten, sloot zij met hetzelfde versje ook af. Voor veel mensen waren de illustraties momenten van ‘Oh, ja’,  van herkenning. En veel van wat te zien was op de illustraties kan ook nu in het echt nog bezocht worden in die ‘stad op palen’.

Jeugdbibliotheekwerk

Marijke Troelstra was jarenlang werkzaam bij de OBA, en natuurlijk dan ook bij uitstek de meest geschikte spreekster om over de geschiedenis van het jeugdbibliotheekwerk, in het bijzonder in Amsterdam, te vertellen. Van de bibliotheek van de maatschappij tot Nut van het Algemeen, via bibliotheekjes in parken in de hoofdstad tot de jeugdbibliotheek aan de Prinsengracht en later aan het Oosterdok. Er passeerden ook veel bekende namen van vrouwen die zich hard gemaakt hebben in de geschiedenis van de jeugdbibliotheek. En Marijke was ook onze bemiddelaar, ook nadat zij enkele maanden geleden met pensioen ging, om de studiedag in de OBA te mogen houden, waarvoor natuurlijk veel dank.

Uitgever Vlieger en Theo Thijssen

Na de pauze nam Dirk Tang ons mee in de geschiedenis van de Amsterdamse uitgever van kinder- en jeugdboeken J. Vlieger (1869-2020). Op een heel levendige wijze vertelde hij aan de hand van veel beeldmateriaal over de uitgever, waarvan er nu nog steeds een bescheiden winkel is aan de Amstel, maar dan vooral met papier- en kunstschildersmaterialen. De geschiedenis is ook nog te lezen op:  https://www.vliegerpapier.nl/historie.html

Jacques Vriens, de kinderboekenauteur die iedereen kent, is heel lang ‘onderwijzer’ (en directeur van een basisschool) geweest. Hij vertelde over ‘M'n heerlijke, lieve, lastige stel…’ Hoe Theo Thijssen mij inspireerde toen ik meester werd en hij over mijn schouders meekeek bij het schrijven van mijn schoolverhalen’. Op een heel mooie wijze wist hij een link tussen bekende boeken van Theo Thijssen (‘De gelukkige klas’, Schoolland’ en natuurlijk ‘Kees de Jongen’) en zijn werk in het onderwijs en zijn kinderboeken te leggen. Hij had om vijf minuten extra spreektijd gevraagd aan onze voorzitter en niemand zal het betreuren dat hij die van haar kreeg.

H. van Alphenprijs 2024

Na de pauze vond de uitreiking van de Hieronymus van Alphen prijs plaats. Wie deze krijgt is altijd een geheim (behalve voor de bestuursleden). Bea Ros sprak als voorzitter van de jury (naast haat bestond die uit Nelly Witte en Jacques Dane) het juryrapport uit en er klonk een daverend applaus toen de naam van de laureaat, Karin Vingerhoets, genoemd werd. Het juryrapport is op onze SGKJ-website te lezen.

Afsluiting van een mooie traditie

Als ‘uitsmijter’ van de studiedag haalde Frits Booy zijn ‘Herinneringen aan de SGKJ’ op. De geschiedenis die hij besprak klopte niet altijd helemaal, maar iedereen deelde wel veel herinneringen die hij naar boven haalde. En Frits zou Frits niet zijn als hij geen bewerking van ‘Jantje zag eens appels hangen…’ naar voren zou brengen.

Janneke sloot de studiedag af met de uitnodiging voor een hapje en drankje. Het was de laatste studiedag van de SGKJ, maar gelukkig zijn er twee activiteiten die in iets andere vorm na opheffing van de SGKJ voortgezet zullen worden. De nieuwsbrief zal in een iets andere vormgeving voortgezet worden door Jeannette Kok en Aernout Borms heeft aangeboden de website nog een tijd in de lucht te houden. Er is al gewerkt aan het omzetten naar een iets andere vormgeving en als deze vanaf 1 januari in de lucht is zal daarover in de nieuwsbrief een berichtje verschijnen. Het was al met al een heel geslaagde studiedag, en een mooie afsluiting van een decennialange traditie.

Toin Duijx