Universiteitsbibliotheek Tilburg University

Universiteitsbibliotheek Tilburg University
https://www.tilburguniversity.edu/nl/over/universiteitsbibliotheek/collectie/kinderboeken/
Contactpersoon: Emy Thorissen (E.A.Thorissen@tilburguniversity.edu)

Collectie

De universiteitsbibliotheek van Tilburg University bezit onder meer de Buijnsters-Smets kinderboekencollectie (ca. 1000 titels). Het betreft een afgesloten collectie oude Nederlandse kinderboeken verzameld door het echtpaar Buijnsters-Smets. De collectie bestrijkt de periode van de 18e eeuw tot aan het begin van de 20e eeuw. De collectie is in 2014 aangekocht ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek en onderwijs op het gebied van jeugdliteratuur. Naast boeken omvat de collectie ook enkele schooluitgaven, meerdere tijdschriften en papieren speelgoed.

Toegankelijkheid

De collectie is doorzoekbaar via de online-catalogus van de bibliotheek en is tevens opgenomen in het CBK. De boeken zijn aan te vragen via de catalogus en vervolgens ter inzage in de raadpleegruimte van de Brabant-Collectie op niveau 0 in de bibliotheek.

Tentoonstellingen

Er zijn tentoonstellingsmogelijkheden aanwezig in de instelling. Het in bruikleen geven is onder bepaalde voorwaarden ook mogelijk.

Vakliteratuur

Er is ook vakliteratuur aanwezig.

Literatuur over de collectie
  • Buijnsters, P. J., & Buijnsters-Smets, L. (2001). Lust en leering: Geschiedenis van het Nederlandse kinderboek in de negentiende eeuw. Zwolle: Waanders.
  • Buijnsters, P. J., & Buijnsters-Smets, L. (1997). Bibliografie van Nederlandse school- en kinderboeken 1700-1800. Zwolle: Waanders.