Stichting 't Oude Kinderboek (StOK)

Collectie

Stichting 't Oude Kinderboek (StOK) bestaat sinds 1998 en heeft vanaf september 2018 onderdak gevonden in Het Stadshuus in Lochem. In het 'kinderboekenleenmuseum' zijn circa 19.000 kinder- en jeugdboeken opgenomen. De collectie bestrijkt voornamelijk de periode vanaf ongeveer 1880 tot 1990.

StOK werkt vanuit de opvatting dat oude kinderboeken cultureel erfgoed zijn; ze vertegenwoordigen opvattingen over opvoeding en samenleving. Oude kinderboeken zijn verder een bron van genoegen om herinneringen op te halen en uit te wisselen. StOK wil dit cultureel erfgoed behoeden en ontsluiten door het te verzamelen, te bewaren en ter inzage te geven en door het organiseren van activiteiten rondom het oude kinderboek.

Schenkingen

De collectie is verkregen door schenkingen en wordt regelmatig uitgebreid met nieuw geschenken. Kinderboeken die aan StOK worden geschonken en die in principe een aanvulling op de collectie vormen, worden in de collectie opgenomen. Bijzondere exemplaren worden weer geschonken aan de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.

Toegankelijkheid

Een deel van de collectie is te vinden in de presentatieruimte van StOK: de Boekenkamer. De rest van de collectie bevindt zich in de aan de Boekenkamer grenzende kluis. Doordat StOK voorheen was ondergebracht in de bibliotheek van Deventer is de collectie nog steeds opgenomen in de digitale collectie van deze bibliotheek en daardoor beschikbaar voor bibliotheekleden in Overijssel. Voor inwoners van Lochem en omgeving is er een aparte regeling waardoor iedereen die een boek wil lenen dat direct in de Boekenkamer kan afhandelen.

Er is een specifieke StOK-catalogus. De collectie is ook online te doorzoeken via het Centraal Bestand Kinderboeken (CBK). Ga naar https://www.kb.nl/over-ons/diensten/cbk en vul bij zoeken de titel in van het gewenste boek of een kernwoord uit die titel. Daarachter plaatst u de code en reg 12 om zoekresultaten binnen de collectie van StOK te krijgen. Nog niet alle titels van StOK zijn toegevoegd aan het CBK.

StOK biedt (tegen betaling) een verkoopservice aan: StOK kijkt dan voor u of er bij de boeken die StOK dubbel heeft, een exemplaar zit van een oud kinderboek dat u graag wilt kopen. Er is ook een zoekservice (gratis): als u een bepaald boek wilt lenen, dat niet in de collectie aanwezig is, controleert StOK voor u of het bij een nieuwe schenking alsnog binnenkomt. Daarnaast kunnen medewerkers op verzoek (tegen betaling) een lezing verzorgen in Lochem of op locatie. Neem voor meer informatie over deze services contact op met StOK.

Tentoonstellingen

De mogelijkheid bestaat om boeken te lenen voor projecten en/of tentoonstellingen.