Rijnbrink Overijssel

Rijnbrink Overijssel, Deventer
www.rijnbrink.nl/
Contactpersoon: Aad van der Klaauw

Collectie

Rijnbrink is een Provinciale Ondersteunings Instelling (poi). Rijnbrink adviseert en ondersteunt bibliotheken en andere culturele organisaties in Gelderland en Overijssel op diverse gebieden.

Voor beide provincies onderhoudt Rijnbrink de samenwerkingscollectie, ook wel achtergrondcollectie genoemd. De samenwerkingscollectie van Overijssel richt zich op de inwoners van de provincie Overijssel en werkenden en studerenden in Overijssel. De collectie is gericht op een meer compleet en volledig zijn van de zogenaamde netwerkcollectie. Oftewel, deze collectie is alles wat niet door de bibliotheken wordt aangeschaft voor de basiscollectie die gericht is op haar eigen werkgebied, maar wat wel binnen het provinciale netwerk gewenst is.

Onderdeel van de samenwerkingscollectie is de Depotcollectie. Deze bestaat uit oude kinderboeken, maar er zitten ook veel hedendaagse klassiekers in. Een afspraak in Overijssel is dat het laatste exemplaar van een kinderboek in de Depotcollectie geplaatst wordt. Daarbij gaat het alleen om leesboeken, geen non-fictie.

De Depotcollectie is geen bewaarcollectie. Wordt een titel helemaal niet meer uitgeleend dan wordt het afgeschreven. Schenkingen worden niet meer opgenomen. De collectie wordt alleen aangevuld met laatste exemplaren uit de Overijsselse bibliotheken.

Literatuur over de collectie
  • Gees Bartels en Bertine Grevinga, De oude kinderboeken van Rijnbrink Overijssel, in: ‘SGKJ-Berichten’ nr. 89 april 2017, p. 6-7
  • Gees Bartels, ABC: daar begint het mee: jeugdliteratuur van Overijssel [2016]