KinderBoekenHuis (Stichting Kinderboek Cultuurbezit)

KinderBoekenHuis, Winsum
http://kinderboekenhuis.eu/
Contactpersoon: [naam] [info@kinderboekenhuis.eu]

Collectie

De collectie van KinderBoekenHuis (statutaire naam: Stichting Kinderboek Cultuurbezit) is openbaar toegankelijk en omvat ongeveer 30.000 titels. Behalve kinderboeken uit de periode 1780‐2002, zijn er ook strips, schooluitgaven, tijdschriften, prenten, bordspellen en papieren. Origineel materiaal zoals manuscripten wordt niet verzameld. De collectiegeschiedenis leest u hier.  De collectie wordt financieel in stand gehouden door circa 350 donateurs en ondersteund door de gemeente Winsum. Er worden wekelijks schenkingen verwerkt: van elke schenking wordt de kwaliteit en druk bekeken, indien nog niet aanwezig wordt het boek in de collectie opgenomen. Boeken die dubbel zijn worden verkocht in KinderBoekenHuis of via Boekwinkeltjes.nl.

De collectie is sinds mei 2016 gehuisvest in een mooi pand aan het Kerkpad vlakbij de historische Nicolaaskerk in het dorpsdeel Obergum. In het nieuwe pand is ook de Historische Vereniging Winsum gevestigd, zij heeft er een eigen werk- en archiefruimte.

Toegankelijkheid

De collectie is niet online doorzoekbaar. Boeken kunnen geleend worden en voor inzage hoeft geen afspraak gemaakt te worden.

Tentoonstellingen

In het KinderBoekenHuis zijn regelmatig tentoonstellingen te zien.

Vakliteratuur

Er is enige vakliteratuur aanwezig.

Literatuur over de collectie

[verwijzingen?]