Iedereen Leest

Iedereen Leest, Antwerpen
www.iedereenleest.be
Contactpersoon: Eva Devos

Collectie

De vakbibliotheek van Iedereen Leest (voorheen: Stichting Lezen Vlaanderen) bevat een collectie kinderboeken en een collectie vakliteratuur. De totale omvang van de bewaarcollectie kinderboeken is ca. 6000 titels. De verzameling bestrijkt de periode ca. 2000 tot heden. De taal van de collectie is voornamelijk oorspronkelijk Nederlandstalig. Een beperkt deel is vertaald in het Nederlands. Iedereen Leest verzamelt alle uitgaven van Vlaamse auteurs, illustratoren en vertalers. Zij verzamelen ook een selectie van andere Nederlandstalige kinder- en jeugdboeken, mits deze relevant zijn voor hun projectwerking rondom bijvoorbeeld leesbevordering. De verzameling Vlaamse jeugdliteratuur vormt het merendeel van de collectie, ca 4000 titels. De vakbibliotheek wordt door ca. 60 procent van haar bezoekers gebruikt in het kader van studie (vanuit hogescholen en universiteiten) en ca. 40 procent gebruikt de collecties in het kader van beroepsbezigheden ( jeugdliteratuurspecialisten, organisaties uit het culturele veld of uit het jeugdwerk met specifieke vragen over jeugdliteratuur, onderwijs, bibliotheek, et cetera).

De collectie vertoont hier en daar overlappingen met andere bibliotheekcollecties, maar in haar geheel is ze uniek in Vlaanderen. Het is de enige bibliotheek met een focus op jeugdliteratuur en leesbevordering, en grote delen van de collectie zijn nergens anders in Vlaanderen beschikbaar.

Toegankelijkheid

De vakbibliotheek van Iedereen Leest maakt deel uit van Anet, een bibliotheeknetwerk van voornamelijk Antwerpse wetenschappelijke bibliotheken. Raadpleeg hier de online netwerkcatalogus. De collectie is ook opgenomen in het CBK. Voor een bezoek aan de collectie dient u een afspraak te maken. Er zijn geen uitleenmogelijkheden, wel is er een leeszaal aanwezig en kunt u tegen vergoeding kopiëren. Het vooraf aanvragen van titels is niet mogelijk.

Tentoonstellingen

[zijn er tentoonstellingen?]

Vakliteratuur

Ook is er ruim vakliteratuur aanwezig, circa 3350 titels, met een focus op jeugdliteratuur en leesbevordering.