Bibliotheek Rotterdam

Bibliotheek Rotterdam
www.bibliotheek.rotterdam.nl
Contactpersoon:dr. John Tholen. Conservator Erfgoedcollecties

Collectie

In 1971 is het Informatie Centrum voor Jeugdlectuur opgericht en inmiddels bevat de totale bewaarcollectie ongeveer 29.000 titels. In 2001 is de collectie verhuisd naar een gesloten magazijn. Een klein deel (klassieken, bekroonde boeken en de sprookjes) staat (nog) in open opstelling op de 2e verdieping. De collectie beslaat kindermaterialen uit de beginperiode van de jeugdliteratuur tot heden, waarbij de verzameling van oudsher een focus had op bekroonde kinderboeken, klassieken, speciale boekvormen, sprookjes, oude kinderboeken en reclame uitgaven. Tijdschriften en strips worden ook verzameld, in een aparte collectie. De huidige focus ligt op uitgaven met een Rotterdams aspect (auteur, illustrator of uitgever is Rotterdams en/of Rotterdam als onderwerp).

Naast de bewaarcollectie oude kinderboeken zijn er ook circa 25.000 moderne kinderboeken aanwezig.

Schenkingen

De verzameling kinderboeken is verrijkt met de collectie van mw A.C.Drost, wiens verzamelgebied bestond uit werk van Rie Cramer, Henriette Willebeek LeMaire, secundair materiaal en prentbriefkaarten.

Toegankelijkheid

Behalve in het CBK, zijn alle kinderboeken ook te vinden in de online catalogus van de OB Rotterdam. De boeken die in open opstelling staan, zijn te vinden op de 2e verdieping. De materialen uit de bewaarcollectie kunnen alleen ingezien worden in het gebouw. Wie op andere tijden willen komen, moet wel een afspraak maken.

Tentoonstellingen

Er zijn verschillende mogelijkheden voor het organiseren van tentoonstellingen.  In de Erasmuszaal kan na afspraak voor een select gezelschap een en ander getoond worden.

Vakliteratuur

Er is een collectie vakliteratuur aanwezig die ongeveer 1200 banden bevat met als onderwerpen jeugdboeken, schrijvers van jeugdboeken, illustratoren van jeugdboeken. Een deel ervan staat in open opstelling.

Literatuur over de collectie

[is er specifieke literatuur over de collectie?]