Leven en werk van het kunstenaarsechtpaar Midderigh-Bokhorst: een boeiende excursie naar Vlaardingen

Afgelopen vrijdagmiddag waren de vrienden van de Stichting Geschiedenis Kinder- en Jeugdliteratuur voor hun halfjaarlijkse excursie te gast in De Windwijzer te Vlaardingen, een voormalige kerk in de buurt van het woonhuis van het kunstenaarsechtpaar Jean-Jacques (Jan) en Berhardina (Dien) Midderigh-Bokhorst.

Ellen Boonstra en Erika Verloop gaven een boeiende presentatie over dit echtpaar, dat we vooral kennen als illustratoren van prentenboeken, historische verhalen, meisjesboeken en sprookjes, maar al snel bleek dat zij ook veel ander werk hebben verzet. Zij gaven een gedetailleerd beeld van het leven van deze verlichte geesten in het streng hervormde Vlaardingen van de eerste helft van de twintigste eeuw. Voor wie nog veel meer wil weten kan terecht bij een indrukwekkend artikel van hen (zie link hieronder).

Naast hun presentaties was er voldoende ruimte om elkaar weer eens te spreken, ervaringen uit te wisselen en om de kleine tentoonstelling met schitterend werk van Jan en Dien te bekijken. Boeken, kaarten, originele illustraties, archiefstukken en nog veel meer.

Een heel geslaagde excursie. Dank aan Ellen Boonstra en Erika Verloop voor de gastvrijheid, de tentoonstelling, hun lezingen en de cadeautjes die we aan het eind van de excursie kregen!

Twee handen aan éénzelfde teekening: https://www.hvv-vlaardingen.nl/upload/Jaarboeken/JB%202012%20Kunstenaarsechtpaar%20Midderigh-Bokhorst%20-%20Ellen%20Boonstra-de%20Jong%20&%20Erika%20Verloop.pdf

Toin Duijx