Klein, fijn en kleurrijk zijn passende beschrijvingen voor de nieuwste (her)uitgave door de bekende Annie M.G.- verzamelaar Marcel Raadgeep. Hij heeft dit keer het versje Dikkertje Dap (wie kent hem niet) uitgekozen voor een wel heel bijzondere vormgeving. In nauwe samenwerking met een aantal enthousiaste kunstzinnige helpers slaagt Raadgeep er opnieuw in om liefhebbers en verzamelaars paf te laten staan!
Het versje Dikkertje Dap verscheen voor de eerste maal op 3 juni 1950, op de kinderpagina van de Amsterdamse krant Het Parool. Nog in hetzelfde jaar werd het opgenomen in de bundel: Het fluitketeltje en andere versjes. Het versje beschrijft hoe het jongetje Dikkertje Dap ’s morgens vroeg om kwart over zeven in de Amsterdamse dierentuin Artis, met hulp van een ladder aan een giraffe een klontje suiker wil brengen om daarna langs de nek van het dier naar beneden te glijden. De rest is geschiedenis, maar wel een geschiedenis die door honderdduizenden kinderen is (voor)gelezen en nadat het door Paul Christiaan van Westering op muziek werd gezet, door miljoenen gezongen. Het is geen wonder dat het moet worden gezien als haar mooiste en bekendste versje, het werd eindeloos herdrukt.
Maar nog nooit in deze vorm. Dat is mogelijk gemaakt door Heleen van der Spek, die voor deze uitgave nieuwe illustraties maakte en in haar glasatelier samen met Marie José Mathot en Marly Wilmink-de Kreij, de glazen boekomslagen ontwierp en maakte. U leest het goed: een glazen boekband! Gelukkig wel met een ‘gewoon’ papieren boekblok grafisch vormgegeven door Rob van der Nol en ‘gewoon’ fraai met de hand ingebonden en uitgegeven door Marcel Raadgeep zelf. De glazen platten ontstonden door middel van ‘glasfusing’. Een Engelstalig begrip dat het best kan worden vertaald met: verschillende lagen glas bij elkaar voegen en in diverse ovenprocessen op en in elkaar samensmelten tot één kleurig geheel. Het resultaat is verrassend leuk, geen boekomslag is hetzelfde, het is een kleurenfeest.
Op de tweede verdieping van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA - Oosterdokskade 143), naast de roltrap en de vitrines over het werk van G.K. van het Reve (wie kent hem nog) is tussen 30 november 2021 en 10 januari 2022 er een aantal te zien en te bewonderen in drie meter vitrine. Dat lijkt niet veel op het totale oppervlak van de bibliotheek maar het is precies voldoende om er met open mond naar te kijken. Ik adviseer u om dat te doen.
Een deel van de boekjes uit de serie van zeventig is bestemd voor de verkoop. Na de expositie kunnen ze ad. 50 euro per uitgave bij Marcel Raadgeep worden besteld.