Blogs 2021

2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 ouder

Annie M.G. Schmidt en haar mooiste versje Dikkertje Dap

Klein, fijn en kleurrijk zijn passende beschrijvingen voor de nieuwste (her)uitgave door de bekende Annie M.G.- verzamelaar Marcel Raadgeep. Hij heeft dit keer het versje Dikkertje Dap (wie kent hem niet) uitgekozen voor een wel heel bijzondere vormgeving.

Juryrapport Hieronymus van Alphenprijs 2021


De Hieronymus van Alphenprijs richt zich op ‘beheer, voorlichting, onderzoek en publicaties
betreffende de geschiedenis van de kinder- en jeugdliteratuur’. De laureaten van de afgelopen
decennia specialiseerden zich meestal in één of twee van de aspecten waarvoor de prijs in het

Een vergeten bestseller

In februari 1805 publiceren enkele Franse kranten artikelen over een heldhaftig meisje dat in haar eentje te voet van West-Siberië naar Petersburg was gereisd. Daar wilde zij de keizer gratie vragen voor haar vader die wegens enkele misdrijven was verbannen naar Siberië.

Bambi. Een leven in het woud - Nieuwe vertaling en uitgave

Het toeval wierp mij een heruitgave van Bambi. Een leven in het woud (Clavis 2020) in de schoot. Ademloos en met een afwisselende beleving van taalrijkdom, harmonie en verontrusting heb ik het verhaal herlezen en genoten van de fantastische illustraties van Benjamin Lacombe.

Kapitein Jan van Leeuwen door Anthony van Kampen

In mijn bijdrage aan de vorige Berichten (99, voorjaar 2021) schreef ik over mijn ‘ontdekking’ dat ik twee onderling verschillende edities bezit van Kapitein Jan van Leeuwen. (Anthony van Kampen). ‘Hoe kan dat’, vroeg ik me af. In deze blog probeer ik die vraag te beantwoorden.