E.G. Schlette: maker van Sinterklaasplaten, fietsenaffiches en bankbiljetten
Onlangs werd de KB verblijd met een exemplaar van 'Het Sint-Nicolaasboek', gevonden en gerestaureerd door Kees Hagen van Kringloop Reeuwijk. Het is het enige exemplaar in een openbare kinderboekencollectie.
Unilever’s Victory
Wat een vreemde titel zult u denken. Nu het hoofdkantoor van Unilever niet naar Rotterdam komt kan dat gezien worden als een overwinning voor Engeland. Ook Nederland profiteert: het afschaffen van de dividendbelasting gaat hoogstwaarschijnlijk niet door! Dat de titel van deze blog klopt zal ik in het vervolg duidelijk maken.
Hoofd-benenboeken
Het Centraal Bestand Kinderboeken (CBK) heeft twintig zogenaamde ‘hoofd-benenboeken’ in de collectie. Dit is een beweegbare boekvorm, die in de genrethesaurus voor kinderboeken als volgt wordt omschreven: "boeken met op de binnenkant van het voor- en/of achterplat een uitklapbaar hoofd (of meerdere hoofden) en benen".
Aanwinst: Gruwelijke Gorilla
Onlangs heeft de KB twee bijzondere aanwinsten opgenomen in de collectie, namelijk Gruwelijke Gorilla en Sneeuwwitje breit een monster.
Privaat Leesmuseum
Op 9 mei 2018 werd het boek Topstukken uit de collectie van het Privaat Leesmuseum gepresenteerd met daarin foto’s van beeldjes van lezende mensen en dieren, en teksten over leesplezier.
Doedelzakspelers, mei 1945
Toen ik de autobiografie van Marten Toonder aan het lezen was kwam ik een beschrijving tegen waarbij onmiddellijk een beeld in mijn hoofd opkwam. In het tweede deel, getiteld Het geluid van bloemen over de periode 1939 – 1945, staat beschreven hoe Marten Toonder en Phiny Dick de bevrijding beleefden.
El Pintor’s beeld van Marokko
Antropomorfe letters
Het nieuwste nummer van De Boekenwereld (jrg. 33, nr. 4, 2017) heeft een bijzonder thema: BLOOT! Met rijk geïllustreerde artikelen over porno, onverbloemd bloot en de suggestie daarvan, gradaties van onthulling, Grieks/Romeins naakt, naaktlopers en ‘blote letters’.