Zomertijd

Vanwege de vakantietijd zijn de kranten een stuk dunner. Maar voor liefhebbers van oude kinderboeken en –prenten is er deze zomer meer dan voldoende leeswerk om van te genieten. In mei verscheen het grote Kluitmanboek, en dat werd gevolgd door een nieuw prachtnummer van het tijdschrift De Boekenwereld.

Een niet te versmaden aflevering over populaire cultuur, met artikelen over de verzameling centsprenten van Nico Boerma, over reizen in de ruimte met een vissenkom op het hoofd, over droevige moordliederen en opofferende ouderliefde, over vijf eeuwen sterke verhalen en over pin-ups (nederbloot), en meer.

En dan het boek Sterke verhalen, waarin u kennis kunt maken met een ten onrechte van overspel beschuldigde Genoveva, met Faust die zijn ziel aan de duivel verkocht, met de schurk Cartouche die aan de galg eindigt, met Gulliver die een brand in Lilliput uitplast en met een gieter dooft, over Robinson en Jan de Wasscher, Roodkapje en Assepoester en nog veel meer figuren die al eeuwen een rol in onze cultuur spelen.

Ook nieuw is een nummer van Uitgelezen Boeken, een “onregelmatig, maar altijd weer verschijnend tijdschrift van Uitgeverij De Buitenkant Amsterdam” gewijd aan Willem Frederik Gouwe (1877-1956). Misschien zegt die naam u niet meteen iets, maar ongetwijfeld kent u hem onder zijn pseudoniem Alfred Listal. Hij schreef en illustreerde kinderboeken die bij verzamelaars zeer gewild zijn. In deze uitgave komen we over zijn kinderboeken niet veel meer te weten, maar wel over de man zelf en waar hij zich verder mee bezig hield.

Kortom: u hoeft zich deze zomer beslist niet te vervelen!

Bovendien is er een tentoonstelling te bekijken en zijn er colleges over Sterke Verhalen te volgen, zoals u al in de digitale Nieuwsbrief hebt kunnen lezen. Nog veel meer sterke verhalen vindt u op de website van Het Geheugen van Nederland in de Centsprenten uit de verzameling Borms Koop.

Jeannette Kok