Trage post voor Anna Johanna

Heel wat mensen hebben sterke herinneringen aan de boeken die ze als kind lazen. Maar heel weinig mensen kunnen ze zo mooi verwoorden als Joke Linders het in deze brieven heeft gedaan.

“Trage post” verwijst naar een Vlaams/Nederlands initiatief, waarbij grootouders worden aangemoedigd brieven te schrijven aan hun kleinkinderen, ‘om wat goed is te bewaren voor later’. Die brieven zouden in 2030 worden verzonden. Joke Linders heeft in twaalf brieven aan haar kleindochter Anna Johanna haar ervaringen met kinderboeken beschreven. Gelukkig heeft ze niet tot 2030 gewacht met het versturen, en ze heeft haar brieven ook niet beperkt tot haar kleinkind; we mogen allemaal meegenieten van deze prachtige post, die zoveel herinneringen oproept aan bijzondere boeken.

Uit de brieven blijkt haar liefde voor kinderboeken die ze als kind las, als moeder aan haar kinderen voorlas en als oma aan haar kleinkinderen. Ze geeft niet alleen haar eigen herinneringen aan geliefde boeken weer; ze vertelt haar  kleindochter ook over de achtergronden van de verhalen, en over contacten met de schrijvers ervan.

De flap van het boek geeft zeer terecht aan dat deze bundel een “verrukkelijke onderdompeling in de jeugdliteratuur en meer dan dat” is. Het is een feest van herkenning, verwondering en soms verbazing. De goed gekozen citaten doen verlangen naar herlezen van de beschreven boeken. Voor mij zal dat zeker zijn: Alleen op de wereld , De tuinen van Dorr en Zwart als inkt is het verhaal van Sneeuwwitje.

In de brieven spelen ook gebeurtenissen uit het leven van Joke Linders en haar familie een rol. Een van de mooiste vond ik hoe Joke voor het eerst door haar latere echtgenoot mee uit werd gevraagd voor “een hapje van het een of ander”, geheel in de stijl van Winnie de Poeh.

Het is – op de mooi ontworpen band na – een boek zonder plaatjes. Meestal vind ik dat een gemis. Maar in dit geval is dat niet zo, want de plaatjes worden vanzelf in je hoofd opgeroepen door de beeldende tekst.

Joke Linders heeft al heel veel gepubliceerd over kinderliteratuur. Ze schreef biografieën van An Rutgers van der Loeff, Max Velthuijs (ook vertaald in het Japans) en Han G. Hoekstra (samen met Janneke van der Veer). Ze schreef boeken over het werk van Annie M.G. Schmidt, Dick Bruna en over de Gouden Boekjes, en talloze artikelen, las bloem uit het werk van Hans Andreus, en stelde bundels samen met verhalen over Artis en met kinderliedjes. Ze schreef (volgens het CBK) minimaal 219 artikelen en 56 boeken voor kinderen en voor volwassenen óver kinderliteratuur. Ze vertaalde 16 boeken uit het Engels en werkte mee aan het ABC van de jeugdliteratuur en aan het Lexicon van de jeugdliteratuur.

Het boek is te koop bij boekhandels in en om Haarlem of bij Schaep 14, Schaepmanlaan 14,  Bloemendaal, 023 -5490541. Ook te bestellen via www.jokelinders.nl / joke.linders@tiscali.nl  / barend.linders@tiscali.nl.  ISBN 978-90-821771-0-7, 160 p. Prijs €14,50, eventuele verzendkosten worden in rekening gebracht.

Jeannette Kok